Замак из серије "Даунтонска опатија" у проблемима

Танјуг
Замак из серије "Даунтонска опатија" у проблемима

ЛОНДОН - Замак "Хајклер" на југу Енглеске који је постао свјетски познат због популарне серије "Даунтонске опатије" након Брегзита суочава се са проблемима због недостатка особља.

Власница замка баронеса Фиона Карнарвон морала је да затвори већи дио чувене локације, на којој су често одржавана вјенчања и разне прославе.

"Престали смо да дајемо понуде за вјенчања након Брегзита. Немамо особље", рекла је Карнарвонова.

У замку је раније, током сезоне, одржавано око 25 вјенчања са више од 100 званица. Могуће је одржати вјенчање и са двадесетак гостију, али су тиме и трошкови за власнике много већи. У

паду су и остали приходи, попут сувенирнице, али Карнарвонова за то не окривљује само Брегзит, већ и пандемију и раст трошкова живота. Највећу радну снагу замак је имао од студената из ЕУ који су могли да раде током семестара у Великој Британији.

Карнарвонова истиче да се сада, када путем агенције покушавају да ангажују десетак људи, обично појави троје. Број студената из ЕУ на британским универзитетима током 2021. године опао је за 50 одсто, дјелимично након несигурности узрокованих Брегзитом. Британија је од изласка из ЕУ суочена са недостатком радника у више сектора, попут производње, грађевине и логистике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана