Zakerberg je najmoćniji čovjek koji je hodao zemljom

Srna
Foto: Ilustracija

NjUJORK - Vlasnik "Fejsbuka" Mark Zakerberg najmoćniji je čovjek koji je ikada hodao planetom Zemljom i to nije dobro, upozoravaju kritičari ove internet platforme.

Kada je riječ o broju korisnika, "Fejsbuk" je veći od svih religija na svijetu, a kontrola nad njim je u potpunom vlasništvu jednog čovjeka - Zakerberga.

Kako prenosi "Jahu", prvi čovjek "Empajer fajnenšel riserča" Vitni Tilson upozorava da je "tip moći koja je u rukama samo jedne osobe - loša ideja". Bivši zaposlenik u "Fejsbuku" Džoj Pul navodi za "Biznis insajder" da bi zakonodavci trebali razmisliti o regulativi kojom bi bila ograničena moć koju direktori imaju u svojim kompanijama. Kritike prevelike moći "Fejsbuka" dolaze sa svih strana.

Nedavno su brojne neprofitne organizacije pokrenule peticiju u kojoj se traži promjena poslovnog modela koji je baziran na algoritmima treniranim da korisnicima prikazuju sadržaj koji je za njih štetan i opasan, ali kojim će biti povećan profit kompanije.

Kritičari ove kompanije ističu da je za kompaniju koja kontroliše društvene mreže i komunikacione platforme poput "Fejsbuka", "Instagrama", "Vocapa" i "Mesindžera", a koje koriste milijarde ljudi, jako loša stvar da većinu dionica potrebnih za glasačka prava drži samo jedna osoba - Zakerberg. Ne postoje tako moćne kompanije koje su tako jednostrano kontrolisane, upozoravaju kritičari i napominju da Zakerberga niko ne kontrolše, a on kontroliše sve.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana