Закерберг је најмоћнији човјек који је ходао земљом

Срна
Foto: Илустрација

ЊУЈОРК - Власник "Фејсбука" Марк Закерберг најмоћнији је човјек који је икада ходао планетом Земљом и то није добро, упозоравају критичари ове интернет платформе.

Када је ријеч о броју корисника, "Фејсбук" је већи од свих религија на свијету, а контрола над њим је у потпуном власништву једног човјека - Закерберга.

Како преноси "Јаху", први човјек "Емпајер фајненшел рисерча" Витни Тилсон упозорава да је "тип моћи која је у рукама само једне особе - лоша идеја". Бивши запосленик у "Фејсбуку" Џој Пул наводи за "Бизнис инсајдер" да би законодавци требали размислити о регулативи којом би била ограничена моћ коју директори имају у својим компанијама. Критике превелике моћи "Фејсбука" долазе са свих страна.

Недавно су бројне непрофитне организације покренуле петицију у којој се тражи промјена пословног модела који је базиран на алгоритмима тренираним да корисницима приказују садржај који је за њих штетан и опасан, али којим ће бити повећан профит компаније.

Критичари ове компаније истичу да је за компанију која контролише друштвене мреже и комуникационе платформе попут "Фејсбука", "Инстаграма", "Воцапа" и "Месинџера", а које користе милијарде људи, јако лоша ствар да већину дионица потребних за гласачка права држи само једна особа - Закерберг. Не постоје тако моћне компаније које су тако једнострано контролисане, упозоравају критичари и напомињу да Закерберга нико не контролше, а он контролише све.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана