Upozorenje: Satelit bez kontrole danas pada na Zemlju

GS
Upozorenje: Satelit bez kontrole danas pada na Zemlju

Satelit bez kontrole, poznat kao ERS-2, koji je lansiran prije gotovo 30 godina, danas će pasti na Zemlju prema riječima naučnika. Evropska svemirska agencija (ESA) ističe da je nemoguće predvideti kada i gdje će se to tačno dogoditi, budući da je ponovni ulazak u atmosferu prirodan i nekontrolisan od strane ljudi.

ERS-2 bi trebao da se raspadne na komade, a većina tih komada trebalo bi da izgore tokom prolaska kroz atmosferu.

ESA je u ponedeljak objavila posljednju prognozu, predviđajući da će satelit ponovo ući u atmosferu u srijedu u 11:14 ujutru po istočnom vremenu, odnosno u 15:19 GMT, a to je 16:19 po našem vremenu, sa mogućim odstupanjem od 19 sati zbog nepredvidljive solarne aktivnosti.

Fotografije satelita, napravljene između 14. januara i 3. februara, pokazuju da je ERS-2 bio na visini od preko 300 kilometara. Trenutno se nalazi na visini od oko 200 km i pada brzinom od preko 10 km dnevno, sa rapidnim ubrzanjem. Očekuje se da će početi da se raspada kada dosegne visinu od 80 km, a zatim će veći dio izgoriti tokom ulaska u atmosferu. Iako postoji mogućnost da neki fragmenti stignu do površine Zemlje, najvjerovatnije će pasti u okean.

ESA tvrdi da su rizici povezani sa padom "veoma niski" i da fragmenti nisu ni toksični ni radioaktivni.

ERS-2 je lansiran 21. aprila 1995. godine, a njegova misija je završena 2011. godine. Nakon 16 godina rada, ESA je odlučila da ga izbaci iz orbite kako bi smanjila šanse za sudar sa drugim objektima u svemiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana