Упозорење: Сателит без контроле данас пада на Земљу

ГС
Упозорење: Сателит без контроле данас пада на Земљу

Сателит без контроле, познат као ЕРС-2, који је лансиран прије готово 30 година, данас ће пасти на Земљу према ријечима научника. Европска свемирска агенција (ЕСА) истиче да је немогуће предвидети када и гдје ће се то тачно догодити, будући да је поновни улазак у атмосферу природан и неконтролисан од стране људи.

ЕРС-2 би требао да се распадне на комаде, а већина тих комада требало би да изгоре током проласка кроз атмосферу.

ЕСА је у понедељак објавила посљедњу прогнозу, предвиђајући да ће сателит поново ући у атмосферу у сриједу у 11:14 ујутру по источном времену, односно у 15:19 ГМТ, а то је 16:19 по нашем времену, са могућим одступањем од 19 сати због непредвидљиве соларне активности.

Фотографије сателита, направљене између 14. јануара и 3. фебруара, показују да је ЕРС-2 био на висини од преко 300 километара. Тренутно се налази на висини од око 200 км и пада брзином од преко 10 км дневно, са рапидним убрзањем. Очекује се да ће почети да се распада када досегне висину од 80 км, а затим ће већи дио изгорити током уласка у атмосферу. Иако постоји могућност да неки фрагменти стигну до површине Земље, највјероватније ће пасти у океан.

ЕСА тврди да су ризици повезани са падом "веома ниски" и да фрагменти нису ни токсични ни радиоактивни.

ЕРС-2 је лансиран 21. априла 1995. године, а његова мисија је завршена 2011. године. Након 16 година рада, ЕСА је одлучила да га избаци из орбите како би смањила шансе за судар са другим објектима у свемиру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана