U Beču postavljena spomen ploča Mini Karadžić

Tanjug
U Beču postavljena spomen ploča Mini Karadžić

BEČ- Austrijsko-srpsko kulturno društvo „Vilhelmina Mina Karadžić" izdejstvovalo je da Mina Karadžić u Beču dobije spomen ploču.

Spomen ploča ćerki reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića postavljena je na zgradi na adresi Razumovskigase (Rasumonjskygaše) 22, u trećem bečkom okrugu.

Ta spomen ploča se nalazi na zgradi kod spomenika Vuku Karadžiću okružena cvijećem i zelenilom.

Na spomen ploči na njemačkom i srpskom jeziku, pored slike Mine Karadžić, napisani su njeno ime, godina rođenja i smrti, kao i da je bila austrijsko-srpska slikarka i književnica.

Spomen-ploču je postavilo Austrijsko-srpsko kulturno društvo „Vilhelmina Mina Karadžić" koje se u svojim aktivnostima, između ostalog, zalaže za očuvanje lika i djela Mine Karadžić, pesnikinje, prevodioca i prve srpske slikarke.

Predsjednica Društva Svetlana Matić se zahvalila Upravi za saradnji sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije na podršci, Zajednici srpskih klubova u Beču, stanarima i vlasniku zgrade, uz čiju je pomoć i saglasnost ovaj projekat i realizovan.

Idejni projekat za spomen-ploču izradio je Borivoje Lukić, vajar iz Beograda.

Zvanično otvaranje spomen-ploče predviđeno je u narednom periodu, ukoliko epidemiološke mjere, vezane za Kovid 19 budu dozvolile, a o čemu će javnost biti naknadno obaveštena.

Inače Matićeva, predsjednica bečkog Društva, objavila je knjigu „Pevam danju, pevam noću - Pisma Mini Karadžić" na srpskom i njemačkom jeziku, u kojima je istakla značaj i doprinos Vukove ćerke u očuvanju srpskog jezika, nacionalnog i kulturnog identita i građenju mostova saradnje i kulture između dva naroda.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana