У Бечу постављена спомен плоча Мини Караџић

Танјуг
У Бечу постављена спомен плоча Мини Караџић

БЕЧ- Аустријско-српско културно друштво „Вилхелмина Мина Караџић" издејствовало је да Мина Караџић у Бечу добије спомен плочу.

Спомен плоча ћерки реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића постављена је на згради на адреси Разумовскигасе (Расумоњскyгаше) 22, у трећем бечком округу.

Та спомен плоча се налази на згради код споменика Вуку Караџићу окружена цвијећем и зеленилом.

На спомен плочи на њемачком и српском језику, поред слике Мине Караџић, написани су њено име, година рођења и смрти, као и да је била аустријско-српска сликарка и књижевница.

Спомен-плочу је поставило Аустријско-српско културно друштво „Вилхелмина Мина Караџић" које се у својим активностима, између осталог, залаже за очување лика и дјела Мине Караџић, песникиње, преводиоца и прве српске сликарке.

Предсједница Друштва Светлана Матић се захвалила Управи за сарадњи са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије на подршци, Заједници српских клубова у Бечу, станарима и власнику зграде, уз чију је помоћ и сагласност овај пројекат и реализован.

Идејни пројекат за спомен-плочу израдио је Боривоје Лукић, вајар из Београда.

Званично отварање спомен-плоче предвиђено је у наредном периоду, уколико епидемиолошке мјере, везане за Ковид 19 буду дозволиле, а о чему ће јавност бити накнадно обавештена.

Иначе Матићева, предсједница бечког Друштва, објавила је књигу „Певам дању, певам ноћу - Писма Мини Караџић" на српском и њемачком језику, у којима је истакла значај и допринос Вукове ћерке у очувању српског језика, националног и културног идентита и грађењу мостова сарадње и културе између два народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана