Šta se dešavalo u noći prije ustoličenja: Brđanin otkazao poslušnost, Krivokapić i Injac spasili sve

G.S.
Šta se dešavalo u noći prije ustoličenja: Brđanin otkazao poslušnost, Krivokapić i Injac spasili sve

Iza sukoba na Cetinju koji su obilježili boravak patrijarha SPC Porfirija u Crnoj Gori i ustoličenja mitropolita Joanikija, odvijala se drama unutar državnog sistema Crne Gore.

Kako “Blic” saznaje, dvojica funckionera koji su danima obmanjivali Vladu i Mitropoliju – ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor Uprave policije Zorana Brđanin – odbili su da podnesu ostavke. Unutar Vlade bilo je tenzija, a ministarka odbrane Olivere Injac otvoreno se sukobila sa ministrom i direktorom policije jer su odbili da sprovode plan.

Prema procjeni obaviještajnih službi, na cetinjskim barikadama bilo je ukupno oko 1.500 ljudi, a brojka je varirala do 2.000 građana ukoliko se uzmu u obzir i oni koji su se sporadično sukobljavali sa policijom unutar grada.

Vikend iza nas je zapravo je osvijetlio paralelni državni aparat u Crnoj Gori – dio bivšeg režima u svim segmentima administracije, posebno u policiji i Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB). Tu se krije i odgovor na pitanje kako je 1.500 demonstranata dva dana držalo pod opsadom cijeli grad.

Na prve barikade iz policije je odgovarano da je sve pod kontrolom. Da je to taktika, da “tako treba”… Da se iza kulisa, međutim, valja nešto drugo, postaje jasno neposredno pred doček patrijarha Porfirija ispred Sabornog hrama u Podgorici.

Prema saznanjima “Blica”, tada je direktor policije Zoran Brđanin obavijestio Mitropoliju da ustoličenje mora da se odloži. Direktor policije je to lično zatražio od Joanikija, kome je, međutim, danima prije toga govorio da je “sve pod kontrolom”. Do tog trenutka je i Vlada Crne Gore uvjeravana da se svi konci drže u rukama.

– Nikakvih problema neće biti. Ukoliko ih bude, imamo spremljenih pet scenarija da se ustoličenje održi – prenosi “Blicu” izvor iz Podgorice kako su zvučala uveravanja iz policije.

Od “sve je pod kontrolom” dolazi se do “mora da se odloži”, a u državnom sistemu Crne Gore nastaje metež. Premijer Zdravko Krivokapić poslije dočeka patrijarha ispred Sabornog hrama saziva ministre, direktora policije i ANB kako bi se razmotrila situacija nastala poslije oprečnih tvrdnji iz vrha policije.

– Premijer je na tom sastanku rekao da odlaganja ustoličenja neće biti i da policija mora da odradi svoj dio posla, jer su i njega i Joanikija do posljednjeg trenutka uvjeravali da je sve pod kontrolom. Ministar policije i direktor policije na to uzvraćaju da ustoličenje “nije moguće” i da oni “neće da rizikuju”. Premijer je insistirao da su blokade puteva krivično djelo i da se po zakonu mogu regulisati, ali ministar i direktor su odbili da izdaju naređenje da se blokade rasture. Krivokapić ih tada poziva da podnesu ostavke ako nisu sposobni da obezbjede poštovanje Ustava. Obojica su odbili – navodi za “Blic” izvor iz Vlade Crne Gore.

Tokom sastanka koji je trajao do gotovo 2 sata iza ponoći sa ministrom policije i direktorom policije otvoreno se sukobila Olivera Injac, ministarka odbrane Crne Gore. Ona je insistirala da je nedopustivo da se ne poštuju odluke države, a taj sukob je potom eskalirao jer su dvojica policijskih pilota odbila da helikopterima prevezu patrijarha i mitropolita Joanikija na Cetinje tog jutra. Umjesto pilota MUP, taj zadatak su izvršili piloti Vojske Crne Gore koji su za to dobili direktivu od ministarke Injac.

Prema operativnim podacima, međutim, nema naznaka da je Milo Đukanović bio na direktnoj vezi sa ministrom i direktorom policije. Cjelokupna komunikacija odvijala se posredno, a među glavnim igračima bili su bivši ministar policije Raško Konjević i bivši direktor Veselin Veljović. Konjević je razgovarao, a Veljović “dejstvovao”. Prisutnost visokih funckionera DPS trebalo je da pošalje signal okupljenima da je dio države uz njih.

Portal Jasno.me ranije je objavio fotografiju na kojoj se vide Brđanin i Konjević, a ona je nastala u četvrtak u restoranu Vaganj u Podgorici.

Informacije do kojih je došao Blic potvrđene su iz više izvora i portalu Jasno.me.

Dragan Gorović, pomoćnik direktora za Sektor opšte nadležnosti Uprave policije, kasnije je ispričao šta je Veljović tog jutra radio na terenu.

– “Vi ste, kolege, Crnogorci, skinite taj grb, skinite uniformu i budite s narodom”, obratio se Veljović oko 4.30 časova u nedjelju službenicima Uprave policije. Potom se tijelom zaletio na policajce predvodeći grupu koja je krenula da juriša na kordon od 40 službenika UP. Policajci su ostali mirni, na svojim pozicijama i profesionalno su radili svoj posao. U 15 do 5 počinje guranje, grupa od petnaestak demonstranata na čelu s Veljovićem je uspjela da probije prvi kordon, onda smo brzo postavili drugi prsten. Starješine su više puta upozoravale da se odbiju, onda je izdata i naredba, nakon čega je rukovodilac Operativnog štaba, koji je bio tu, naredio da su se stekli zakonski uslovi za upotrebu sredstava prinude. O sukobu je obavješten i direktor UP, koji je saopštio da ukoliko ne postoje drugi zakonski način da se odbije napad, da se upotrebe hemijska sredstva. Počeli smo s ručnim sprejem, za koji nam nije trebalo odobrenje direktora, a nakon toga smo ispalili 4-5 šok bombi i suzavaca. Tu je odbijen prvi napad u centru, nakon čega smo pozvali pojačanje – ispričao je Gorović.

Gorović smatra da su se još prije dolaska patrijarha u subotu stekli svi zakonski uslovi da policija upotrebi sredstva prinude, ali da je procjena vrha policije bila da se ne interveniše.

Na poslijetku, zbog oprečnih izjava iz vrha policije i zbog toga što barikade nisu bile razbijene do praktično posljednjeg trenutka, ostalo je malo vremena za širu pripremu odlaska na Cetinje. Zato je procjenjeno da sveštenstvo i narod, koji je već bio u autobusima oko 6 sati ujutro u nedelju u Podgorici, ipak ne krene put cetinjskog manastira.

Na kraju, pale su i prve suspenzije. Miodrag Bešović, šef Direktorata za vanredne situacije MUP Crne Gore, suspendovao je dvojicu pilota helikoptera koji su odbili da prevezu patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija na ustoličenje na Cetinju.

Najavljena smjena direktora policije Brđanina, ali i postavljanje pitanja opstanka ministra policije su pod znakom pitanja i tu se već ulazi u domen politike. Smjena je najveći problem lideru URA Dritanu Abazoviću, jer on je na Cetinju dobio više glasova od DPS. S druge strane, bez njega je malo moguća smjena funckionera koji su opstruirali ustoličenje unutar sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana