Шта се дешавало у ноћи прије устоличења: Брђанин отказао послушност, Кривокапић и Ињац спасили све

Г.С.
Шта се дешавало у ноћи прије устоличења: Брђанин отказао послушност, Кривокапић и Ињац спасили све

Иза сукоба на Цетињу који су обиљежили боравак патријарха СПЦ Порфирија у Црној Гори и устоличења митрополита Јоаникија, одвијала се драма унутар државног система Црне Горе.

Како “Блиц” сазнаје, двојица фунцкионера који су данима обмањивали Владу и Митрополију – министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић и директор Управе полиције Зорана Брђанин – одбили су да поднесу оставке. Унутар Владе било је тензија, а министарка одбране Оливере Ињац отворено се сукобила са министром и директором полиције јер су одбили да спроводе план.

Према процјени обавијештајних служби, на цетињским барикадама било је укупно око 1.500 људи, а бројка је варирала до 2.000 грађана уколико се узму у обзир и они који су се спорадично сукобљавали са полицијом унутар града.

Викенд иза нас је заправо је освијетлио паралелни државни апарат у Црној Гори – дио бившег режима у свим сегментима администрације, посебно у полицији и Агенцији за националну безбједност (АНБ). Ту се крије и одговор на питање како је 1.500 демонстраната два дана држало под опсадом цијели град.

На прве барикаде из полиције је одговарано да је све под контролом. Да је то тактика, да “тако треба”… Да се иза кулиса, међутим, ваља нешто друго, постаје јасно непосредно пред дочек патријарха Порфирија испред Саборног храма у Подгорици.

Према сазнањима “Блица”, тада је директор полиције Зоран Брђанин обавијестио Митрополију да устоличење мора да се одложи. Директор полиције је то лично затражио од Јоаникија, коме је, међутим, данима прије тога говорио да је “све под контролом”. До тог тренутка је и Влада Црне Горе увјеравана да се сви конци држе у рукама.

– Никаквих проблема неће бити. Уколико их буде, имамо спремљених пет сценарија да се устоличење одржи – преноси “Блицу” извор из Подгорице како су звучала уверавања из полиције.

Од “све је под контролом” долази се до “мора да се одложи”, а у државном систему Црне Горе настаје метеж. Премијер Здравко Кривокапић послије дочека патријарха испред Саборног храма сазива министре, директора полиције и АНБ како би се размотрила ситуација настала послије опречних тврдњи из врха полиције.

– Премијер је на том састанку рекао да одлагања устоличења неће бити и да полиција мора да одради свој дио посла, јер су и њега и Јоаникија до посљедњег тренутка увјеравали да је све под контролом. Министар полиције и директор полиције на то узвраћају да устоличење “није могуће” и да они “неће да ризикују”. Премијер је инсистирао да су блокаде путева кривично дјело и да се по закону могу регулисати, али министар и директор су одбили да издају наређење да се блокаде растуре. Кривокапић их тада позива да поднесу оставке ако нису способни да обезбједе поштовање Устава. Обојица су одбили – наводи за “Блиц” извор из Владе Црне Горе.

Током састанка који је трајао до готово 2 сата иза поноћи са министром полиције и директором полиције отворено се сукобила Оливера Ињац, министарка одбране Црне Горе. Она је инсистирала да је недопустиво да се не поштују одлуке државе, а тај сукоб је потом ескалирао јер су двојица полицијских пилота одбила да хеликоптерима превезу патријарха и митрополита Јоаникија на Цетиње тог јутра. Умјесто пилота МУП, тај задатак су извршили пилоти Војске Црне Горе који су за то добили директиву од министарке Ињац.

Према оперативним подацима, међутим, нема назнака да је Мило Ђукановић био на директној вези са министром и директором полиције. Цјелокупна комуникација одвијала се посредно, а међу главним играчима били су бивши министар полиције Рашко Коњевић и бивши директор Веселин Вељовић. Коњевић је разговарао, а Вељовић “дејствовао”. Присутност високих фунцкионера ДПС требало је да пошаље сигнал окупљенима да је дио државе уз њих.

Портал Јасно.ме раније је објавио фотографију на којој се виде Брђанин и Коњевић, а она је настала у четвртак у ресторану Вагањ у Подгорици.

Информације до којих је дошао Блиц потврђене су из више извора и порталу Јасно.ме.

Драган Горовић, помоћник директора за Сектор опште надлежности Управе полиције, касније је испричао шта је Вељовић тог јутра радио на терену.

– “Ви сте, колеге, Црногорци, скините тај грб, скините униформу и будите с народом”, обратио се Вељовић око 4.30 часова у недјељу службеницима Управе полиције. Потом се тијелом залетио на полицајце предводећи групу која је кренула да јуриша на кордон од 40 службеника УП. Полицајци су остали мирни, на својим позицијама и професионално су радили свој посао. У 15 до 5 почиње гурање, група од петнаестак демонстраната на челу с Вељовићем је успјела да пробије први кордон, онда смо брзо поставили други прстен. Старјешине су више пута упозоравале да се одбију, онда је издата и наредба, након чега је руководилац Оперативног штаба, који је био ту, наредио да су се стекли законски услови за употребу средстава принуде. О сукобу је обавјештен и директор УП, који је саопштио да уколико не постоје други законски начин да се одбије напад, да се употребе хемијска средства. Почели смо с ручним спрејем, за који нам није требало одобрење директора, а након тога смо испалили 4-5 шок бомби и сузаваца. Ту је одбијен први напад у центру, након чега смо позвали појачање – испричао је Горовић.

Горовић сматра да су се још прије доласка патријарха у суботу стекли сви законски услови да полиција употреби средства принуде, али да је процјена врха полиције била да се не интервенише.

На послијетку, због опречних изјава из врха полиције и због тога што барикаде нису биле разбијене до практично посљедњег тренутка, остало је мало времена за ширу припрему одласка на Цетиње. Зато је процјењено да свештенство и народ, који је већ био у аутобусима око 6 сати ујутро у недељу у Подгорици, ипак не крене пут цетињског манастира.

На крају, пале су и прве суспензије. Миодраг Бешовић, шеф Директората за ванредне ситуације МУП Црне Горе, суспендовао је двојицу пилота хеликоптера који су одбили да превезу патријарха Порфирија и митрополита Јоаникија на устоличење на Цетињу.

Најављена смјена директора полиције Брђанина, али и постављање питања опстанка министра полиције су под знаком питања и ту се већ улази у домен политике. Смјена је највећи проблем лидеру УРА Дритану Абазовићу, јер он је на Цетињу добио више гласова од ДПС. С друге стране, без њега је мало могућа смјена фунцкионера који су опструирали устоличење унутар система.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана