Šta policija radi kad nestane dijete: Ove stvari su najbitnije

GS
Foto: Ilustracija

Policija je saopštila da se, nakon što je obustavljena pretraga terena, nastavlja intenzivan operativni rad kako bi se pronašla dvogodišnja Danka Ilić, koja je nestala u okolini Bora.

Asistent na Kriminalističko-policijskom univerzitetu Marija Tasić rekla je da je na tom fakultetu zastupljen predmet koji se bavi nestankom maloljetnog djeteta i da studenti o tome uče.

"Policija se bavi razjašnjavanjem i dokazivanjem i takvih krivičnih dela, odnosno nestanaka za koja se kasnije ispostavlja da su krivična dela a u vezi su s decom“, kaže Tasićeva za RTS.

Prema njenim riječima, procedura kada neko nestane je jasna, a veoma je bitno kada i ko je prijavio nestanak osobe, da li se i koliko razlikuje vrijeme od kada je primjećen nestanak i vremena kad je on prijavljen.

"U zavisnosti od toga kako su prikupljena obaveštenja, koje su okolnosti utvrđene, usmerava se postupanje policije u više pravaca. U ovom slučaju su preduzete sve raspoložive mere i radnje, da se pronađe maloletno dete, odnosno devojčica, pretragom terena. To je jedna mera prvog operativnog zahvata. Međutim, uporedo sa pretragom terena, rade se i druge mere i radnje“, navela je Tasićeva

Dodala je da se utvrđuje gdje se nestala osoba kretala, prikupljaju se osnovni podaci o izgledu nestalog lica, uključujući fotografiju, ukoliko postoji fotografija odjeće i obuće je vrlo bitna za pronalaženje nestalog lica, kaže Tasićeva.

Policija odmah reagovala
"U ovom slučaju trenutno je poštovana procedura da su policijske snage odmah reagovale po prijavi, da je odmah izvršena pretraga terena i verovatno se u ovom trenutku preduzimaju još neke mere, radnje o kojima javnost ne može biti obaveštena. Naravno, zato što je istraga u toku“, napomenula je gošća Beogradske hronike.

Kada je riječ o potrazi za devojčicom, u ovom trenutku prema dostupnim informacijama oko 500 policijskih službenika je na terenu.

U jednom trenutku MUP je zamolio da se ne šire dezinformacije koje mogu da ometaju istragu, prenosi Telegraf.

"Nekada građani možda i žele da pomognu i oni sami unesu zabunu. To svakako može da smeta istrazi. Evo imali smo prvi put slučaj da je aktiviran sistem 'Pronađi me', gde je upućen apel građanima da uzmu učešće u davanju informacija koje bi mogle da doprinesu razjašnjavanju ovog događaja. Ovo je još uvek na nivou događaja. Nije još utvrđeno da je reč o krivičnom delu, odnosno da je nestanak posledica izvršenja krivičnog dela“, kaže.

Kako je rekla, u tom smislu građani možda nemaju lošu namjeru.

"Poziv građanima da učestvuju jeste poziv da daju sve raspoložive informacije za koje veruju da bi mogle pomoći razjašnjavanju ovog događaja, a ne da samostalno vode istragu, niti da objavljuju neproverene informacije na društvenim mrežama“, istakla je Tasićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana