Шта полиција ради кад нестане дијете: Oве ствари су најбитније

ГС
Foto: Илустрација

Полиција је саопштила да се, након што је обустављена претрага терена, наставља интензиван оперативни рад како би се пронашла двогодишња Данка Илић, која је нестала у околини Бора.

Асистент на Криминалистичко-полицијском универзитету Марија Тасић рекла је да је на том факултету заступљен предмет који се бави нестанком малољетног дјетета и да студенти о томе уче.

"Полиција се бави разјашњавањем и доказивањем и таквих кривичних дела, односно нестанака за која се касније испоставља да су кривична дела а у вези су с децом“, каже Тасићева за РТС.

Према њеним ријечима, процедура када неко нестане је јасна, а веома је битно када и ко је пријавио нестанак особе, да ли се и колико разликује вријеме од када је примјећен нестанак и времена кад је он пријављен.

"У зависности од тога како су прикупљена обавештења, које су околности утврђене, усмерава се поступање полиције у више праваца. У овом случају су предузете све расположиве мере и радње, да се пронађе малолетно дете, односно девојчица, претрагом терена. То је једна мера првог оперативног захвата. Међутим, упоредо са претрагом терена, раде се и друге мере и радње“, навела је Тасићева

Додала је да се утврђује гдје се нестала особа кретала, прикупљају се основни подаци о изгледу несталог лица, укључујући фотографију, уколико постоји фотографија одјеће и обуће је врло битна за проналажење несталог лица, каже Тасићева.

Полиција одмах реаговала
"У овом случају тренутно је поштована процедура да су полицијске снаге одмах реаговале по пријави, да је одмах извршена претрага терена и вероватно се у овом тренутку предузимају још неке мере, радње о којима јавност не може бити обавештена. Наравно, зато што је истрага у току“, напоменула је гошћа Београдске хронике.

Када је ријеч о потрази за девојчицом, у овом тренутку према доступним информацијама око 500 полицијских службеника је на терену.

У једном тренутку МУП је замолио да се не шире дезинформације које могу да ометају истрагу, преноси Телеграф.

"Некада грађани можда и желе да помогну и они сами унесу забуну. То свакако може да смета истрази. Ево имали смо први пут случај да је активиран систем 'Пронађи ме', где је упућен апел грађанима да узму учешће у давању информација које би могле да допринесу разјашњавању овог догађаја. Ово је још увек на нивоу догађаја. Није још утврђено да је реч о кривичном делу, односно да је нестанак последица извршења кривичног дела“, каже.

Како је рекла, у том смислу грађани можда немају лошу намјеру.

"Позив грађанима да учествују јесте позив да дају све расположиве информације за које верују да би могле помоћи разјашњавању овог догађаја, а не да самостално воде истрагу, нити да објављују непроверене информације на друштвеним мрежама“, истакла је Тасићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана