"Špic" - osnovna biolaboratorija SZO

Srna
Foto: Ilustracija

ŽENEVA- Švajcarska biolaboratorija "Špic" /Spiez/ bavi se, odlukom Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/, pohranjivanjem potencijalno opasnih virusa, a sa drugim zemljama i naučnicima dijeliće saznanja o novootkrivenim mikroorganizmima.

Spoljni izgled biolaboratorije "Špic" podsjeća na evropske univerzitetske zgrade podignute sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Na travnatom centralnom dvorištu ponekad pasu krave. Međutim, bezbjednosni protokoli su jaki.

Alarmi se uključuju ako su vrata otvorena duže od nekoliko sekundi. Službenik nadzire nekoliko ekrana sa snimkom bezbjednosnih kamera u laboratorijama sa najvećim nivoom biološkog opreza.

SARS-KoV-2, virus koji uzrokuje kovid 19, proučava se u laboratorijama "BSL-3", što je drugi najviši bezbjednosni nivo.

Uzorci virusa korišteni u biohabu pohranjeni su u zaključanim zamrzivačima, navode naučnici.

Stručnjaci koji u švajcarskoj laboratoriji rade sa virusom korona i drugim patogenima nose zaštitna odijela, ponekad sa vlastitim dovodom vazduha, a sa uzorcima rade u hermetički zatvorenoj jedinici, prenose naučni portali.

Otpad koji izlazi iz laboratorije zagrijava se na temperaturu do 1.000 stepeni Celzijusovih kako bi bili ubijeni patogeni koji se zalijepe za njega.

Do danas iz "Špica" nikada nisu procurjeli patogeni.

Ta reputacija je ključni razlog zašto je ova laboratorija izabrana da bude prvi takav biohab.

Neke zemlje ne žele da dijele svoja znanja sa drugima kada je riječ o patogenima.

Takođe, istraživači u bogatim zemljama ponekad dobijaju zasluge za rad koji su ostvarili, zapravo, naučnici iz siromašnih zemalja.

Luksemburg je bio prva zemlja koja je sa biohabom podijelila uzorke novih varijanti virusa korona, a slijedile su ga Južna Afrika i Velika Britanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana