"Шпиц" - основна биолабораторија СЗО

Срна
Foto: Илустрација

ЖЕНЕВА- Швајцарска биолабораторија "Шпиц" /Spiez/ бави се, одлуком Свјетске здравствене организације /СЗО/, похрањивањем потенцијално опасних вируса, а са другим земљама и научницима дијелиће сазнања о новооткривеним микроорганизмима.

Спољни изглед биолабораторије "Шпиц" подсјећа на европске универзитетске зграде подигнуте седамдесетих година прошлог вијека.

На травнатом централном дворишту понекад пасу краве. Међутим, безбједносни протоколи су јаки.

Аларми се укључују ако су врата отворена дуже од неколико секунди. Службеник надзире неколико екрана са снимком безбједносних камера у лабораторијама са највећим нивоом биолошког опреза.

SARS-KoV-2, вирус који узрокује ковид 19, проучава се у лабораторијама "BSL-3", што је други највиши безбједносни ниво.

Узорци вируса кориштени у биохабу похрањени су у закључаним замрзивачима, наводе научници.

Стручњаци који у швајцарској лабораторији раде са вирусом корона и другим патогенима носе заштитна одијела, понекад са властитим доводом ваздуха, а са узорцима раде у херметички затвореној јединици, преносе научни портали.

Отпад који излази из лабораторије загријава се на температуру до 1.000 степени Целзијусових како би били убијени патогени који се залијепе за њега.

До данас из "Шпица" никада нису процурјели патогени.

Та репутација је кључни разлог зашто је ова лабораторија изабрана да буде први такав биохаб.

Неке земље не желе да дијеле своја знања са другима када је ријеч о патогенима.

Такође, истраживачи у богатим земљама понекад добијају заслуге за рад који су остварили, заправо, научници из сиромашних земаља.

Луксембург је био прва земља која је са биохабом подијелила узорке нових варијанти вируса корона, а слиједиле су га Јужна Африка и Велика Британија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана