Pronađena sidra iz vremena konkvistadora

Agencije
Pronađena sidra iz vremena konkvistadora

Pomorski arheolozi pronašli su u blizini obala Meksičkog zaliva dva gvozdena sidra stara 500 godina, koja mogu da bace novu svjetlost na špansku invaziju na američki kontinent.

Arheolozi kažu da je moguće da su sidra pripadala floti predvođenoj Špancem Ernanom Kortesom, koji je pokorio astečko carstvo u 16. vijeku.

Prošle godine u blizini je otkriveno još jedno sidro koje je sadržalo i drvo porjeklom iz Španije.

Sva tri sidra pronađena su sjeverno od luke Verakruz, prenosi BBC.

Kortesova flota iskrcala se 1519. godine upravo u tom gradu, koji se nekada zvao Vilja Rika.

U godinama nakon što su španski konkistadori 1521. godine odnjeli pobjedu nad Astecima, taj grad je postao užurbana luka.

Ronioci su otkrili sidra 10-15 metara pod vodom, ispod gustog sloja sedimenta.

Arheolozi se nadaju da će to otkriće voditi pronalasku još podvodnih artefakata koji mogu da ilustruju istoriju španske invazije.

Do sada je identifikovano još 15 potencijalnih lokacija na kojima se nalaze sidra.

"Osvajanje Meksika bilo je iskonski događaj u istoriji čovječanstva, a olupine brodova, ako ih pronađemo, biće simbol sudara kultura koji je današnji Zapad doveo do onoga što danas predstavlja", rekao je pomorski arheolog Frederik Hanselman.

Vjeruje se da je Kortes uništio brodove tako što ih je ili zapalio ili namjerno potopio ili nasukao, kako bi spriječio posadu da odustane od misije.

Predsjednik meksika Andres Manuel Obrador zatražio je ranije ove godine od Španije da se izvine meksičkom domorodačkom stanovništvu zbog zlostavljanja počinjenih tokom invazije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana