Пронађена сидра из времена конквистадора

Agencije
Пронађена сидра из времена конквистадора

Поморски археолози пронашли су у близини обала Мексичког залива два гвоздена сидра стара 500 година, која могу да баце нову свјетлост на шпанску инвазију на амерички континент.

Археолози кажу да је могуће да су сидра припадала флоти предвођеној Шпанцем Ернаном Кортесом, који је покорио астечко царство у 16. вијеку.

Прошле године у близини је откривено још једно сидро које је садржало и дрво порјеклом из Шпаније.

Сва три сидра пронађена су сјеверно од луке Веракруз, преноси ББЦ.

Кортесова флота искрцала се 1519. године управо у том граду, који се некада звао Виља Рика.

У годинама након што су шпански конкистадори 1521. године одњели побједу над Астецима, тај град је постао ужурбана лука.

Рониоци су открили сидра 10-15 метара под водом, испод густог слоја седимента.

Археолози се надају да ће то откриће водити проналаску још подводних артефаката који могу да илуструју историју шпанске инвазије.

До сада је идентификовано још 15 потенцијалних локација на којима се налазе сидра.

"Освајање Мексика било је исконски догађај у историји човјечанства, а олупине бродова, ако их пронађемо, биће симбол судара култура који је данашњи Запад довео до онога што данас представља", рекао је поморски археолог Фредерик Ханселман.

Вјерује се да је Кортес уништио бродове тако што их је или запалио или намјерно потопио или насукао, како би спријечио посаду да одустане од мисије.

Предсједник мексика Андрес Мануел Обрадор затражио је раније ове године од Шпаније да се извине мексичком домородачком становништву због злостављања почињених током инвазије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана