Profesor izračunao koliko solarni paneli smanjuju račune za struju

GS
Profesor izračunao koliko solarni paneli smanjuju račune za struju

BEOGRAD - Za godinu dana od uvođenja novog koncepta u energetici u Srbiji broj onih koji sami proizvode struju je tri puta veći.

Država građanima subvencioniše polovinu troška za ugradnju solarnih panela, a početkom ljeta biće novi konkurs. Svi koji stave solarne panele, struju koriste za svoje potrebe, a višak mogu deponovati kod EPS-a, povući kada im treba, ili prodati.

U Srbiji ima 1.300 kupaca-proizvođača električne energije - 1.000 domaćinstava, jedna stambena zgrada, a ostalo je privreda. Da je korist značajna potvrđuje i profesor Elektrotehničkog fakulteta koji je na krov kuće stavio solarne ploče.

- Najveća korist je definitivno smanjivanje računa. Ja sam moje račune gotovo prepolovio. I moja investicija s ovom povećanom cenom struje isplatiće se za pet i po godina - ističe Nikola Rajaković, profesor Elektroetehničkog fakulteta u Beogradu.

Za priključenje desetak dana

U “Elektrodistribuciji Srbije” tvrde da, ako je dokumentacija kompletna za priključenje na mrežu treba desetak dana, ali i dalje ima primjedbi da je procedura i dalje zahtjevna.

- Da bi se još ubrzo proces priključenja da se uvede sertifikacija za izvođače radova koji bi bili odgovorni za sve urađeno i za sav kvalitet i bezbednost urađenih radova - naglašava Predrag Matić, direktor Direkcije za planiranje i investicije u “Elektrodistribuciji Srbije”.

Svi koji stave solarne panele, struju koriste za svoje potrebe, a višak mogu deponovati kod EPS-a, povući kada im treba, ili prodati. Izmjene zakona o obnovljivim izvorima energije od aprila uvele su nova pravila .

Podsticaji za zelena ulaganja

- Za domaćinstva instalisana snaga je 10,7 kilovata, a za malu privredu to je do 150 kilovata. Znači ograničili smo donekle kapacitete u smislu da imaju prioritetni pristup distributivnoj mreži da nemaju nikakvih odgovornosti - ističe Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike Srbije.

Željko Marković, lider za energetiku u “Dilojtu” ukazuje da je koncept prozjumera važan zato što se daje mogućnost ljudima da budu aktivniji na tržištu, da proizvedu neku električnu energiju.

- Naročito je važan za neka veća proizvodna preduzeća koja na taj način mogu da obezbede određeni deo energije po već unapred poznatoj ceni - navodi Marković.

Srbija je zakoračila u enrgetsku tranziciju, a najvažnije da su u tom procesu aktivni i građani i mala privreda.

Iz Vlade obećavaju da će podsticati i olakšati zelena ulaganja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana