Професор израчунао колико соларни панели смањују рачуне за струју

ГС
Професор израчунао колико соларни панели смањују рачуне за струју

БЕОГРАД - За годину дана од увођења новог концепта у енергетици у Србији број оних који сами производе струју је три пута већи.

Држава грађанима субвенционише половину трошка за уградњу соларних панела, а почетком љета биће нови конкурс. Сви који ставе соларне панеле, струју користе за своје потребе, а вишак могу депоновати код ЕПС-а, повући када им треба, или продати.

У Србији има 1.300 купаца-произвођача електричне енергије - 1.000 домаћинстава, једна стамбена зграда, а остало је привреда. Да је корист значајна потврђује и професор Електротехничког факултета који је на кров куће ставио соларне плоче.

- Највећа корист је дефинитивно смањивање рачуна. Ја сам моје рачуне готово преполовио. И моја инвестиција с овом повећаном ценом струје исплатиће се за пет и по година - истиче Никола Рајаковић, професор Електроетехничког факултета у Београду.

За прикључење десетак дана

У “Електродистрибуцији Србије” тврде да, ако је документација комплетна за прикључење на мрежу треба десетак дана, али и даље има примједби да је процедура и даље захтјевна.

- Да би се још убрзо процес прикључења да се уведе сертификација за извођаче радова који би били одговорни за све урађено и за сав квалитет и безбедност урађених радова - наглашава Предраг Матић, директор Дирекције за планирање и инвестиције у “Електродистрибуцији Србије”.

Сви који ставе соларне панеле, струју користе за своје потребе, а вишак могу депоновати код ЕПС-а, повући када им треба, или продати. Измјене закона о обновљивим изворима енергије од априла увеле су нова правила .

Подстицаји за зелена улагања

- За домаћинства инсталисана снага је 10,7 киловата, а за малу привреду то је до 150 киловата. Значи ограничили смо донекле капацитете у смислу да имају приоритетни приступ дистрибутивној мрежи да немају никаквих одговорности - истиче Дубравка Ђедовић, министарка рударства и енергетике Србије.

Жељко Марковић, лидер за енергетику у “Дилојту” указује да је концепт прозјумера важан зато што се даје могућност људима да буду активнији на тржишту, да произведу неку електричну енергију.

- Нарочито је важан за нека већа производна предузећа која на тај начин могу да обезбеде одређени део енергије по већ унапред познатој цени - наводи Марковић.

Србија је закорачила у енргетску транзицију, а најважније да су у том процесу активни и грађани и мала привреда.

Из Владе обећавају да ће подстицати и олакшати зелена улагања.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана