Orke love i ubijaju najvećeg morskog predatora - bijelu ajkulu VIDEO

GS
Orke love i ubijaju najvećeg morskog predatora - bijelu ajkulu VIDEO

Naučnici koji godinama proučavaju život orki i velikih bijelih ajkula u svojim staništima objavili su dokaze koji potvrđuju da orke love velike bijele ajkule.

Prvi direktan dokaz o tome da orke ubijaju bijele ajkule u Južnoj Africi snimljen je iz helikoptera, dronom i iz čamaca koji prate ajkule, a rad je objavljen u časopisu Ekologija Ekološkog društva Amerike.

Snimak pruža nove dokaze da su orke sposobne da prate, hvataju i onesposobe bijele ajkule. Naučnici ističu da su bele ajkule nekoliko puta bežale iz zaliva Mosel u Južnoj Africi.

„Ovo ponašanje nikada ranije nije bilo uočeno i nikada iz vazduha", rekla je glavna autorka Alison Tauner, viši naučnik za ajkule na Akademiji za ajkule u Gansbaju, Južna Afrika.

Studija takođe daje nove uvide u pokušaje ajkula da izbegnu napade orki. U dva slučaja, orke su se približavale ajkulama izbliza i polako, dok je ajkula, umesto da pobegne, ostala blizu orke, držeći je na vidiku - uobičajena strategija koju foke i kornjače koriste da izbegnu ajkule.

Međutim, orke love u grupama, a istraživači veruju da ovo ponašanje može biti strategija kruženja oko neprijatelja.

„Kitovi ubice su veoma inteligentne i društvene životinje. Njihove metode grupnog lova čine ih neverovatno efikasnim grabljivicama", rekao je specijalista za morske sisare i koautor studije dr Sajmon Elven, direktor organizacije „Sea Search" i naučni saradnik na Univerzitetu Stelenboš.

Nova studija je takođe analizirala podatke istraživanja dronova i ronilačkih čamaca u kavezima pre i posle ovih događaja predatorstva.

Autori sugerišu da ako više kitova ubica usvoji praksu lova na bele ajkule, ponašanje ajkula će imaće posledice na populaciju ajkula.

Posle napada orki ajkule su nestale sa ove lokacije, a samo je jedna uočena u narednih 45 dana. Autori istraživanja smatraju da je ovo potvrda da su pobegle. 

Tokom prethodnih slučajeva napada utvrđeno je da ajkule napuštaju svoja ključna staništa, a to ima velike posledice  na ekosistem i turizam povezan sa ajkulama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana