Орке лове и убијају највећег морског предатора - бијелу ајкулу ВИДЕО

ГС
Орке лове и убијају највећег морског предатора - бијелу ајкулу ВИДЕО

Научници који годинама проучавају живот орки и великих бијелих ајкула у својим стаништима објавили су доказе који потврђују да орке лове велике бијеле ајкуле.

Први директан доказ о томе да орке убијају бијеле ајкуле у Јужној Африци снимљен је из хеликоптера, дроном и из чамаца који прате ајкуле, а рад је објављен у часопису Екологија Еколошког друштва Америке.

Снимак пружа нове доказе да су орке способне да прате, хватају и онеспособе бијеле ајкуле. Научници истичу да су беле ајкуле неколико пута бежале из залива Мосел у Јужној Африци.

„Ово понашање никада раније није било уочено и никада из ваздуха", рекла је главна ауторка Алисон Таунер, виши научник за ајкуле на Академији за ајкуле у Гансбају, Јужна Африка.

Студија такође даје нове увиде у покушаје ајкула да избегну нападе орки. У два случаја, орке су се приближавале ајкулама изблиза и полако, док је ајкула, уместо да побегне, остала близу орке, држећи је на видику - уобичајена стратегија коју фоке и корњаче користе да избегну ајкуле.

Међутим, орке лове у групама, а истраживачи верују да ово понашање може бити стратегија кружења око непријатеља.

„Китови убице су веома интелигентне и друштвене животиње. Њихове методе групног лова чине их невероватно ефикасним грабљивицама", рекао је специјалиста за морске сисаре и коаутор студије др Сајмон Елвен, директор организације „Sea Search" и научни сарадник на Универзитету Стеленбош.

Нова студија је такође анализирала податке истраживања дронова и ронилачких чамаца у кавезима пре и после ових догађаја предаторства.

Аутори сугеришу да ако више китова убица усвоји праксу лова на беле ајкуле, понашање ајкула ће имаће последице на популацију ајкула.

После напада орки ајкуле су нестале са ове локације, а само је једна уочена у наредних 45 дана. Аутори истраживања сматрају да је ово потврда да су побегле. 

Током претходних случајева напада утврђено је да ајкуле напуштају своја кључна станишта, а то има велике последице  на екосистем и туризам повезан са ајкулама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана