Najveći helikopter na svijetu "Homer" ponos Sovjetskog Saveza

Goran Ajder
Najveći helikopter na svijetu "Homer" ponos Sovjetskog Saveza

"Mil Mi-12" NATO oznaka "V-12 homer" je najveći helikopter na svijetu i bio je poručen od samog vrha Sovjetskog Saveza da bi njime sovjetska armija mogla izvršiti najteže zadatke, kao i da njegova nosivost bude ogromna.

Početak gradnje "Mil Mi-12", najvećeg helikoptera na svijetu, sam po sebi nije bila nimalo lagan, a tek njegova konačna realizacija, tj. izgradnja ovakvog diva. Sovjetski inženjeri imali su najviše posla na rješenju rasporeda elisa.

Skoro sve mogućnosti za ovakav koncept elisa bile su testirane i isprobane, kao i koncept američkog helikoptera "CH-47 Chinook", a koji su prije Amerikanaca izgradili Sovjeti na helikopteru "Yak-24", međutim, i to je bilo bezuspješno.

Sovjetski inženjeri našli su ipak rješenje u vidu sistema poprečnog rasporeda elisa, što je izuzetno rijetko, gotovo jedinstveno u istoriji helikoptera korišćenjem konfiguracije rotora jedan uz drugi. Trup helikoptera "Mil Mi-12" podsjeća na putnički avion, što u stvari i jeste.

Na "Mil Mi-12" postavljena su neobična bočna krila koja se prema korjenitom dijelu trupa sužavaju, a suprotno od korjenitog dijela krila trupa šire, na čemu su ugrađena dva moćna motora "solovjev D 25 VF" s lijeve i desne strane helikoptera. Broj elisa na helikopteru je pet, na jednom motoru ukupno ih je 10, zadnji vertikalni stabilizator na "Mil Mi-12" je kao i kod klasičnog putničkog aviona.

Ovaj helikopter bio je planiran za transport paklenih pošiljki, ali, na sreću po čovječanstvo, ta namjena nikad nije zaživjela. "Mil Mi-12 homer" ispunio je sve zamišljene ideje sovjetskog vrha, međutim njegova ogromna veličina, naročito poslije hladnog rata, bila je prevelik trošak za servis i ulogu za koju je bio namijenjen, pa je tako izgubio i značaj, te su ga Sovjeti morali prizemljiti.

Tako da su svi "Mil Mi-12 homeri" završili samo na demonstrativnom pokazivanju širom svijeta kao vid moćnog prototipa najvećeg helikoptera na svijetu. Prototip "Mil Mi-12 homera" prvi uspješan let izveo je 1968. godine, a nakon toga je 1971. prikazan na Pariskom sajmu vazduhoplovne tehnologije, na ponos tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Sama činjenica i podatak da Sovjetski Savez posjeduje najveći helikopter na svijetu nije bila nimalo zanemarujuća, pogotovo za države koje su u samom vrhu kao i SSSR, a to se najviše odnosilo na SAD, pogotovo što je helikopter "Mil Mi-12 homer" bio namijenjen da transportuje superoružje u vidu projektila 8K67, 8K75, 8K82, tj. ICBM-interkontinentalnih balističkih raketa. "Mil Mi-12 homer" dobio je mnogo nagrada i postigao mnogo svjetskih rekorda koje drži i danas.

Za svoju ogromnu veličinu nagrađen je čak i od samih SAD u vidu najvećeg priznanja koje se dodjeljuje u Americi za dostignuća u vazduhoplovnoj tehnologiji. Sovjeti su šezdesetih i sedamdesetih godina bili previše ponosni na svoje vojno-tehnološke uspjehe s razlogom, a ostali su moćni zato što se nisu pretjerano pokazivali u vidu neke medijske propagandne, tj. reklame.

I danas širom svijeta, nakon toliko godina službe, sovjetsko oružje iz tog vremena i te kako je u operativnoj upotrebi i koriste ga mnoge vojske. Najviše korišćeno oružje su: borbeno-transportni helikopter "Mil Mi-8 hip", borbeni avion "MiG-21 fišbed", tenk T-72 ili legendarni automat "AK-47 kalašnjikov".

Sve ovo govori koliko je nekadašnji  SSSR, kao i današnja Rusija, izuzetno velika, moćna i tajanstvena zemlja, te koliko je proizvela supermoćnog oružja za koje se ni danas ne zna ništa previše.

Verzije "Mil Mi-12 homer" su: V-12 prototip verzija predložena za masovnu proizvodnju nastala od "Mil Mi-12, "Mil Mi-12" verzija koja je bila spremna za masovnu proizvodnju, ali se projekat stopirao. "Mil Mi-12M, unaprijeđena verzija, koja je bila znatno bolja od standardne verzije "Mil Mi-12".

Jedinstvena serijska oznaka helikoptera "Mil Mi-12 homer", koja je predstavljana u javnosti i nosila je ovaj div je SSSR-21142. Ovaj gorostas od helikoptera ostaće zapamćen uvijek jer je prvi na svijetu, a dobra je stvar što Rusi razmišljaju o gradnji novog ovakvog helikoptera, samo manjih dimenzija.  

 

Tehnički podaci

"Mil Mi-12 homer" je vojno-transportni helikopter čiju posadu čine pilot, kopilot, inženjer leta, električar, moreplovac i radio-operater.

Maksimalna nosivost mu je do 196 osoba, normalna nosivost tereta 20 tona, maksimalna nosivost 40 tona, dužina helikoptera 37 m,prečnik rotora 2h35 m, raspon krila 67 m, visina 12,5 m, težina praznog 69.100 kg, maksimalna težina 97.100 kg, maksimalna težina pri poletu 105.000 kg, maksimalna brzina 260 km/sat, plafon leta 3.500 m, dolet 500 km. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana