Највећи хеликоптер на свијету "Хомер" понос Совјетског Савеза

Горан Ајдер
Највећи хеликоптер на свијету "Хомер" понос Совјетског Савеза

"Мил Ми-12" НАТО ознака "В-12 хомер" је највећи хеликоптер на свијету и био је поручен од самог врха Совјетског Савеза да би њиме совјетска армија могла извршити најтеже задатке, као и да његова носивост буде огромна.

Почетак градње "Мил Ми-12", највећег хеликоптера на свијету, сам по себи није била нимало лаган, а тек његова коначна реализација, тј. изградња оваквог дива. Совјетски инжењери имали су највише посла на рјешењу распореда елиса.

Скоро све могућности за овакав концепт елиса биле су тестиране и испробане, као и концепт америчког хеликоптера "CH-47 Chinook", а који су прије Американаца изградили Совјети на хеликоптеру "Yak-24", међутим, и то је било безуспјешно.

Совјетски инжењери нашли су ипак рјешење у виду система попречног распореда елиса, што је изузетно ријетко, готово јединствено у историји хеликоптера коришћењем конфигурације ротора један уз други. Труп хеликоптера "Мил Ми-12" подсјећа на путнички авион, што у ствари и јесте.

На "Мил Ми-12" постављена су необична бочна крила која се према корјенитом дијелу трупа сужавају, а супротно од корјенитог дијела крила трупа шире, на чему су уграђена два моћна мотора "соловјев Д 25 ВФ" с лијеве и десне стране хеликоптера. Број елиса на хеликоптеру је пет, на једном мотору укупно их је 10, задњи вертикални стабилизатор на "Мил Ми-12" је као и код класичног путничког авиона.

Овај хеликоптер био је планиран за транспорт паклених пошиљки, али, на срећу по човјечанство, та намјена никад није заживјела. "Мил Ми-12 хомер" испунио је све замишљене идеје совјетског врха, међутим његова огромна величина, нарочито послије хладног рата, била је превелик трошак за сервис и улогу за коју је био намијењен, па је тако изгубио и значај, те су га Совјети морали приземљити.

Тако да су сви "Мил Ми-12 хомери" завршили само на демонстративном показивању широм свијета као вид моћног прототипа највећег хеликоптера на свијету. Прототип "Мил Ми-12 хомера" први успјешан лет извео је 1968. године, а након тога је 1971. приказан на Париском сајму ваздухопловне технологије, на понос тадашњег Совјетског Савеза.

Сама чињеница и податак да Совјетски Савез посједује највећи хеликоптер на свијету није била нимало занемарујућа, поготово за државе које су у самом врху као и СССР, а то се највише односило на САД, поготово што је хеликоптер "Мил Ми-12 хомер" био намијењен да транспортује супероружје у виду пројектила 8К67, 8К75, 8К82, тј. ИЦБМ-интерконтиненталних балистичких ракета. "Мил Ми-12 хомер" добио је много награда и постигао много свјетских рекорда које држи и данас.

За своју огромну величину награђен је чак и од самих САД у виду највећег признања које се додјељује у Америци за достигнућа у ваздухопловној технологији. Совјети су шездесетих и седамдесетих година били превише поносни на своје војно-технолошке успјехе с разлогом, а остали су моћни зато што се нису претјерано показивали у виду неке медијске пропагандне, тј. рекламе.

И данас широм свијета, након толико година службе, совјетско оружје из тог времена и те како је у оперативној употреби и користе га многе војске. Највише коришћено оружје су: борбено-транспортни хеликоптер "Мил Ми-8 хип", борбени авион "МиГ-21 фишбед", тенк Т-72 или легендарни аутомат "АК-47 калашњиков".

Све ово говори колико је некадашњи  СССР, као и данашња Русија, изузетно велика, моћна и тајанствена земља, те колико је произвела супермоћног оружја за које се ни данас не зна ништа превише.

Верзије "Мил Ми-12 хомер" су: В-12 прототип верзија предложена за масовну производњу настала од "Мил Ми-12, "Мил Ми-12" верзија која је била спремна за масовну производњу, али се пројекат стопирао. "Мил Ми-12М, унапријеђена верзија, која је била знатно боља од стандардне верзије "Мил Ми-12".

Јединствена серијска ознака хеликоптера "Мил Ми-12 хомер", која је представљана у јавности и носила је овај див је СССР-21142. Овај горостас од хеликоптера остаће запамћен увијек јер је први на свијету, а добра је ствар што Руси размишљају о градњи новог оваквог хеликоптера, само мањих димензија.  

 

Технички подаци

"Мил Ми-12 хомер" је војно-транспортни хеликоптер чију посаду чине пилот, копилот, инжењер лета, електричар, морепловац и радио-оператер.

Максимална носивост му је до 196 особа, нормална носивост терета 20 тона, максимална носивост 40 тона, дужина хеликоптера 37 м,пречник ротора 2х35 м, распон крила 67 м, висина 12,5 м, тежина празног 69.100 кг, максимална тежина 97.100 кг, максимална тежина при полету 105.000 кг, максимална брзина 260 км/сат, плафон лета 3.500 м, долет 500 км. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана