Mladi iz Republike Srpske visokim znanjem utabali stazu ka uspjehu

Danijela Bajić
Mladi iz Republike Srpske visokim znanjem utabali stazu ka uspjehu

Uz visoko postavljene ciljeve, mnogo truda i učenja te malo sreće Pavle Lazarević, Nikolina Tomić, Ognjen Bosić i Marjan Marjanović iz Republike Srpske uspjeli su da nastave školovanje na prestižnim svjetskim univerzitetima, a visokim prosjekom utabali su stazu prema ostvarenju svojih snova.

Ovi mladi ljudi, koji se nalaze na samom vrhu univerziteta, tvorci su naše budućnosti, a to potvrđuju brojne nagrade i priznanja kojima su okićeni u bijelom svijetu.

Razna istraživanja njihova su svakodnevica, a ono što im je svima zajedničko jeste želja da stečena znanja i bogato iskustvo sa najboljih univerziteta u svijetu u budućnosti prenesu u Republiku Srpsku.

Dvadesetdvogodišnji Paljanin Pavle Lazarević prije četiri godine studentsku klupu u Srpskoj zamijenio je prestižnim Masačusetskim institutom za tehnologiju MIT u Bostonu, gdje istovremeno studira električni inženjering, kompjuterske nauke i matematiku.

- Po završetku studija volio bih da se bavim, između ostalog, analizom kupoprodaje dionica. Taj posao me najviše privlači, jer objedinjuje matematiku, kompjutersku nauku i ekonomiju - priča Pavle, koji će po završetku školovanja biti kvalifikovan za mnoge poslove kao što su softverski programer ili inženjer, matematički analitičar, ekonomista, trgovac berzanskim akcijama ili kvantitativni istraživač.

Prosječna ocjena ovog mladića, koji je ove godine povodom Dana Republike, odlikovan za promociju Srpske i njenih vrijednosti, je 9,5.

- Ako je suditi po prosjeku onda mogu reći da spadam u top 20 studenata na ovom univerzitetu, na koji je, kad i ja, apliciralo 20.000 ljudi. Od 1.000 upisanih studenata 100 je stranaca među kojima sam i ja – rekao je Lazarević.

San da uči na nekom svjetskom univerzitetu ostvario se i Banjalučaninu Ognjenu Bosiću. Ovaj budući mašinski inženjer, bivši banjalučki gimnazijalac, znanje već drugu godinu zaredom stiče na Univerzitetu u Ročesteru.

On kaže da, iako je imao sjajne rezultate u srednjoj školi, nije bilo nimalo jednostavno upasti na ovaj američki univerzitet, koji se u mnogo čemu razlikuje od onih u BiH.

- Iako nemam iskustva sa visokim obrazovanjem u BiH, primijetio sam da većina naših studenata isključivo uče radi ocjene i znanje koje steknu brzo zaborave. Ovdje je to drugačije, studenti su više fokusirani na primijenjeno znanje, koje stičemo kroz istraživanja prakse tokom ljeta - istakao je Bosić, čiji je prosjek, ako se gleda  po ocjenjivanju na Balkanu 9,9.

Bosić, koji iza sebe ima nekoliko istraživanja, član je jednog tima koji organizuje trke automobila koje prave studenti.

- U izradi jednog automobila, kao dizajner, učestvovao sam i ja. Zahvaljujući svemu tome dobitnik sam nagrade jednog američkog društva za uspješno završenu prvu godinu studija i kao neko ko se istakao u nekim drugim aktivnostima po kojima će se pamtiti na Univerzitetu - ispričao je Bosić, dodajući da bi volio da ostane u auto-industriji i da radi na dizajnu formule jedan.

Ljubav prema robotici Nikolinu Tomić iz Teslića odvela je u na master studije na Federalni tehnološki institut u Lozani u Švajcarskoj (EPFL), dok je osnovne studije iz Biomedicinskog inženjerstva završila na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

- Sada studiram medicinsku robotiku i računarske neuronauke, a ono čime bih voljela da se bavim je dizajn i razvoj softvera koji se bave upravljanjem i kontrolom ovakvih uređaja. EPFL je jedan od najpoznatijih univerziteta iz oblasti robotike, zbog čega sam se upravo odlučila na ovaj  univerzitet - kaže Tomićeva.

U grupu mladih i uspješnih ljudi kod kojih trud i rad daju rezultate spada i Marjan Marjanović iz Bijeljine, student prve godine doktorskih studija na University College London – Bartlett School of Plannin na temu strateškog planiranja gradova koji se smanjuju i primjena koncepta cirkularnih ekonomija. Tokom školovanja, Marjan koji je završio tri mastera, dobija stipendije za koje kaže da su mu pomogle da ostvari svoje profesionalne ciljeve.

-  Na ovom univerzitetu sam tek nekoliko mjeseci tako da je teško reći da se po nečemu izdvajam od ostalih studenata - istakao je Marjanović, koji kaže da je dobra organizacija jedna od ključnih stvari uspjeha.

Tokom osnovnih studija u Banjaluci i mastera u Beogradu svih pet godina Marjanović je dobitnik Jelićeve stipendije, kao i stipendija Bobar grupe, zatim tu su EU Erasmus Mundus stipendija za dvojni master na programu “Planet Europee” u Holandiji i Švedskoj, Fulbrajt stipendija za istraživanje “Planning for shrinking cities” u SAD, i sada dvije univerzitetske stipendije za doktorande na univerzitetu u Londonu.

Upis

Studenti kažu da prosjek ocjena nije presudan pri upisu na ove prestižne fakultete. Prema njihovim riječima rezultati iz srednje škole samo su jedan od aspekata. Na američkim fakultetima je, kažu studenti, od velike važnosti standardizovani test i karakter studenta, koji predstavljaju kroz eseje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana