Mihajlović: Kućni poslovi žene vrijede plate od 546 evra

Srna
Mihajlović: Kućni poslovi žene vrijede plate od 546 evra

BEOGRAD - Žene u Srbiji provode duplo više vremena u obavljanju kućnih poslova i brizi o članovima porodice i domaćinstvu, a kada bi se tome pridodala ekonomska vrijednosti, mjesečno bi zarađivale platu od po 546 evra, rekla je potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Povodom izrade prve analize ekonomske vrijednosti neplaćenih poslova u oblasti staranja, Mihajlovićeva, koja je i predsjednik vladinog Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost, istakla je da su neplaćeni poslovi staranja razlog za neaktivnost žena na tržištu rada u mnogo većem procentu, nego kod muškaraca.

“Čak 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o deci i drugim članovima porodice, dok samo četiri odsto muškaraca tvrdi isto”, navela je ona.

Prema njenim riječima, kriza zbog virusa korona dodatno je pokazala da žene preuzimaju ogroman teret na sebe i - kao zdravstvene radnice, zaposlene u trgovini, ali i u kući, saopšteno je iz kabineta Mihajlovićeve.

“Znatno im je teže da usklade porodične i poslovne obaveze, nemajući slobodnog vremena za sebe”, rekla je Mihajlovićeva, navodeći da je ova analiza samo prvi korak u planiranju daljih aktivnosti kako bi se stvari u ovoj oblasti promijenile nabolje.

Zamjenik ambasadora Velike Britanije u Srbiji Rebeka Fabrici je rekla da neplaćeni kućni rad i briga o porodici predstavljaju jedan od domena izraženih rodnih nejednakosti u Srbiji, kao i u svijetu.

“Pandemija virusa korona i mere za suzbijanje ogolile su i povećale sav taj neplaćeni rad koji uglavnom obavljaju žene”, dodala je Fabricijeva.

Direktor Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji /UN vimen/ Milana Rikanović je rekla da se, zahvaljujući ovoj analizi, konačno zna koja je ekonomska vrijednost neplaćenog, nevidljivog i nepriznatog rada u Srbiji koji žene obavljaju svakog dana u godini, prekovremeno, bez bolovanja i godišnjeg odmora.

“To je prvi korak na putu ka društvenom i ekonomskom priznanju te vrednosti, i nadamo se da će poslužiti kao osnova za kreiranje politika i sistema podrške i usluga u zajednici u čijem nedostatku upravo i dolazi do ovolike količine neplaćenog rada”, rekla je Rikanovićeva.

Prvu analizu ekonomske vrijednosti neplaćenih poslova u oblasti staranja sproveli su Koordinaciono tijelo za rodnu ravnopravnost u saradnji sa Agencijom UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji uz finansijsku podršku Vlade Velike Britanije i Ambasade ove zemlje u Srbiji.

Ova analiza sprovedena je u okviru projekta “Rodno odgovorno upravljanje - preraspodjela neplaćenog rada”

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana