Михајловић: Кућни послови жене вриједе плате од 546 евра

Срна
Михајловић: Кућни послови жене вриједе плате од 546 евра

БЕОГРАД - Жене у Србији проводе дупло више времена у обављању кућних послова и бризи о члановима породице и домаћинству, а када би се томе придодала економска вриједности, мјесечно би зарађивале плату од по 546 евра, рекла је потпредсједник Владе Србије Зорана Михајловић.

Поводом израде прве анализе економске вриједности неплаћених послова у области старања, Михајловићева, која је и предсједник владиног Координационог тијела за родну равноправност, истакла је да су неплаћени послови старања разлог за неактивност жена на тржишту рада у много већем проценту, него код мушкараца.

“Чак 96 одсто жена као разлог за скраћено радно време наводи бригу о деци и другим члановима породице, док само четири одсто мушкараца тврди исто”, навела је она.

Према њеним ријечима, криза због вируса корона додатно је показала да жене преузимају огроман терет на себе и - као здравствене раднице, запослене у трговини, али и у кући, саопштено је из кабинета Михајловићеве.

“Знатно им је теже да ускладе породичне и пословне обавезе, немајући слободног времена за себе”, рекла је Михајловићева, наводећи да је ова анализа само први корак у планирању даљих активности како би се ствари у овој области промијениле набоље.

Замјеник амбасадора Велике Британије у Србији Ребека Фабрици је рекла да неплаћени кућни рад и брига о породици представљају један од домена изражених родних неједнакости у Србији, као и у свијету.

“Пандемија вируса корона и мере за сузбијање оголиле су и повећале сав тај неплаћени рад који углавном обављају жене”, додала је Фабрицијева.

Директор Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена у Србији /УН вимен/ Милана Рикановић је рекла да се, захваљујући овој анализи, коначно зна која је економска вриједност неплаћеног, невидљивог и непризнатог рада у Србији који жене обављају сваког дана у години, прековремено, без боловања и годишњег одмора.

“То је први корак на путу ка друштвеном и економском признању те вредности, и надамо се да ће послужити као основа за креирање политика и система подршке и услуга у заједници у чијем недостатку управо и долази до оволике количине неплаћеног рада”, рекла је Рикановићева.

Прву анализу економске вриједности неплаћених послова у области старања спровели су Координационо тијело за родну равноправност у сарадњи са Агенцијом УН за родну равноправност и оснаживање жена у Србији уз финансијску подршку Владе Велике Британије и Амбасаде ове земље у Србији.

Ова анализа спроведена је у оквиру пројекта “Родно одговорно управљање - прерасподјела неплаћеног рада”

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана