Mali korak do uspostavljanja potpune saradnje BiH i Evropola: Tačka na kontakt tačku

Vedrana Kulaga Simić
Mali korak do uspostavljanja potpune saradnje BiH i Evropola: Tačka na kontakt tačku

BANjALUKA, SARAJEVO - BiH bi uskoro, pod uslovom da ne bude više blokada, mogla da uspostavi punu saradnju sa Evropskom policijskom službom (Evropol) nakon što je dogovoreno da će tačka za saradnju biti u Ministarstvu bezbjednosti BiH, odnosno na adresi na kojoj je od početka insistirala Srpska, a protiv koje su bili predstavnici iz reda bošnjačkog naroda.

Operativni i strateški sporazum o saradnji sa Evropolom, koji je BiH potpisala još 2016, u februaru naredne godine ratifikovali su Evropski parlament i Parlament BiH, čime je BiH preuzela obavezu uspostavljanja zajedničke kontakt tačke za saradnju, u kojoj bi operativne informacije sa Evropolom razmjenjivali svi policijski organi u BiH.

Međutim, velike polemike su vođene o tome gdje treba da bude ta zajednička kontakt tačka za saradnju BiH i Evropola, posebno kada je lani zamjenik ministra bezbjednosti Nedeljko Jović, u vrijeme dok je pozicija ministra bezbjednosti BiH bila upražnjena, donio instrukciju o uspostavljanju i funkcionisanju tačke, koja predviđa da onda bude u ministarstvu, odnosno da opremu presele iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

To je, s druge strane, izazvalo negodovanje ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare i direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića, koji su navodili da kontakt tačka za saradnju treba da bude u direkciji, a ne u Ministarstvu bezbjednosti BiH, dok su iz Srpske stalno stizala upozorenja da Sporazum sa Evropolom ne predviđa direkciju kao mjesto kontakt tačke, već da decidirano piše da je to ministarstvo, adresa Trg BiH jedan.

O lokaciji zajedničke kontakt tačke trebalo bi ponovo da bude riječi danas na sjednici Savjeta ministara BiH, nakon što bošnjački ministri nisu u septembru prošle godine dali potrebnu saglasnost. 

Pred ministrima je prijedlog odluke o dodjeli prostora Ministarstvu bezbjednosti s ciljem uspostavljanja zajedničke kontakt tačke za saradnju sa Evropolom u prizemlju Zgrade prijateljstva između Grčke i BiH, čiji je predlagač Služba za zajedničke poslove institucija BiH.

Sagovornik “Glasa Srpske” upućen u dešavanja ističe da će definitivno oprema biti preseljena iz direkcije, te da je zatraženo od svih nadležnih institucija da imenuju svoje predstavnike u zajedničku kontakt tačku. Uz to se, kako je rekao, očekuje pokretanje procedure za upućivanje oficira za vezu u ime BiH, ali nije mogao precizirati kada bi mogla biti ostvarena puna saradnja sa tom institucijom jer to zavisi od obje strane.

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Dušanka Majkić podsjetila je za “Glas Srpske” da su se Bošnjaci na sve načine trudili da kontakt tačka ne bude preseljena iz direkcije i da tako kontrolišu sve informacije koje će razmjenjivati sa policijom Srpske.

- Uzalud bi bio sav naš trud da nismo imali pomoć i razumijevanje šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera, te zahtjev iz Evropola, jer je riječ o njihovoj, a ne opremi BiH. Ipak, još ne vjerujem dok u Savjetu ministara ne bude usvojena odluka o dodjeli prostora jer još postoji mogućnost da se neko na tom planu igra pingponga - zaključila je Majkićeva.

Sastanak

O koracima koje preduzimaju nadležni juče je bilo riječi i tokom sastanka ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača i šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera. Pozitivnim je ocijenjen napredak u aktivnostima na uspostavljanju zajedničke kontakt tačke sa Evropolom, pri čemu je zaključeno da kontakt tačka mora biti uspostavljena što prije i da BiH mora poslati svog oficira za vezu u Hag.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana