Мали корак до успостављања потпуне сарадње БиХ и Европола: Тачка на контакт тачку

Ведрана Кулага Симић
Мали корак до успостављања потпуне сарадње БиХ и Европола: Тачка на контакт тачку

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - БиХ би ускоро, под условом да не буде више блокада, могла да успостави пуну сарадњу са Европском полицијском службом (Европол) након што је договорено да ће тачка за сарадњу бити у Министарству безбједности БиХ, односно на адреси на којој је од почетка инсистирала Српска, а против које су били представници из реда бошњачког народа.

Оперативни и стратешки споразум о сарадњи са Европолом, који је БиХ потписала још 2016, у фебруару наредне године ратификовали су Европски парламент и Парламент БиХ, чиме је БиХ преузела обавезу успостављања заједничке контакт тачке за сарадњу, у којој би оперативне информације са Европолом размјењивали сви полицијски органи у БиХ.

Међутим, велике полемике су вођене о томе гдје треба да буде та заједничка контакт тачка за сарадњу БиХ и Европола, посебно када је лани замјеник министра безбједности Недељко Јовић, у вријеме док је позиција министра безбједности БиХ била упражњена, донио инструкцију о успостављању и функционисању тачке, која предвиђа да онда буде у министарству, односно да опрему преселе из Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ.

То је, с друге стране, изазвало негодовање министра унутрашњих послова ФБиХ Аљоше Чампаре и директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсада Вилића, који су наводили да контакт тачка за сарадњу треба да буде у дирекцији, а не у Министарству безбједности БиХ, док су из Српске стално стизала упозорења да Споразум са Европолом не предвиђа дирекцију као мјесто контакт тачке, већ да децидирано пише да је то министарство, адреса Трг БиХ један.

О локацији заједничке контакт тачке требало би поново да буде ријечи данас на сједници Савјета министара БиХ, након што бошњачки министри нису у септембру прошле године дали потребну сагласност. 

Пред министрима је приједлог одлуке о додјели простора Министарству безбједности с циљем успостављања заједничке контакт тачке за сарадњу са Европолом у приземљу Зграде пријатељства између Грчке и БиХ, чији је предлагач Служба за заједничке послове институција БиХ.

Саговорник “Гласа Српске” упућен у дешавања истиче да ће дефинитивно опрема бити пресељена из дирекције, те да је затражено од свих надлежних институција да именују своје представнике у заједничку контакт тачку. Уз то се, како је рекао, очекује покретање процедуре за упућивање официра за везу у име БиХ, али није могао прецизирати када би могла бити остварена пуна сарадња са том институцијом јер то зависи од обје стране.

Замјеница предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Душанка Мајкић подсјетила је за “Глас Српске” да су се Бошњаци на све начине трудили да контакт тачка не буде пресељена из дирекције и да тако контролишу све информације које ће размјењивати са полицијом Српске.

- Узалуд би био сав наш труд да нисмо имали помоћ и разумијевање шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера, те захтјев из Европола, јер је ријеч о њиховој, а не опреми БиХ. Ипак, још не вјерујем док у Савјету министара не буде усвојена одлука о додјели простора јер још постоји могућност да се неко на том плану игра пингпонга - закључила је Мајкићева.

Састанак

О корацима које предузимају надлежни јуче је било ријечи и током састанка министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача и шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера. Позитивним је оцијењен напредак у активностима на успостављању заједничке контакт тачке са Европолом, при чему је закључено да контакт тачка мора бити успостављена што прије и да БиХ мора послати свог официра за везу у Хаг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана