Kovid-19 na kratko smanjio zatvorsku populaciju i kriminalitet

Tanjug
Kovid-19 na kratko smanjio zatvorsku populaciju i kriminalitet

STRAZBUR - Pandemija virusa kovid-19 doprinjela je smanjenju broja zatvorske populacije u državama širom Evrope, posebno u proljeće za vreme trajanja ograničavanja kretanja u evropskim zemljama, navodi se u studiji Univerziteta u Lozani, urađenoj za Savet Evrope.

Vođa tima koji je izradio studiju Marcelo Aebi naveo je da su trendovi kretanja u Evropi pod uticajem nekoliko faktora, a naročito smanjenja aktivnosti krivično-pravnog sistema uslijed ograničenja kretanja i zatvaranja, zatim puštanja zatvorenika kao preventivne mjera za smanjenje širenja Kovid-19 i pada kriminala izazvanog zatvaranjem i ograničenjem kretanja.

To je, kako smatra, moglo uticati na smanjenje prilika za vršenje najčešćih kriminalnih djela.

U saopštenju Savjeta Evrope navodi se da je Studija je takođe ukazala i da je u 38 zemalja koje su dostavile podatke, najmanje 3.300 zatvorenika i 5.100 zatvorskog osoblja zaraženo sa Kovid-19 širom Evrope do 15. septembra.

Prema istraživanju, od 1. januara do 15. septembra, prosečna stopa zatvaranja pala za 4.6 odsto - sa 121,4 na 115,8 zatvorenika na 100.000 stanovnika, na osnovu podataka dobijenih od 35 kaznenih ustanova, na presjeku četiri različita datuma u ovom periodu -1. januara, nakon mjesec dana od kada je nastupilo ograničenje kretanja u evropskim zemljama -15. aprila, do kraja ograničenja kretanja -15. juna i do kraja leta -15. septembra.

U studiji je primjećeno da je ograničenje kretanja evropskog stanovništva, koje je mahom trajalo do sredine aprila, doprinjelo stabilnom održavanju ili čak smanjenju stope broja zatvorenika.

Do 15. aprila, broj zatvorenika u 17 zatvorskih uprava je pao više od 4 odsto, dok je broj zatvorenika ostao nepromjenjen u 29 zatvorskih uprava u Evropi.

U Švedskoj, gde nije postojalo ograničenje kretanja zatvorenika, došlo je do porasta broja zatvorenika i to u veoma kratkom roku, navodi Savet Evrope i ukazuje da je to bila jedina zemlja u kojoj je ovaj trend zabijležen.

Podaci koje su dostavile 43 evropske zatvorske uprave do 15. juna pokazuju da je broj zemalja u kojima se broj zatvorenika smanjio od januara do juna porastao na 27 zemalja, u 14 zemalja je broj zatvorenika bio na stabilnom nivou, a jedino je u Švedskoj i Grčkoj broj zatvorenika u junu bio veći nego broj zatvorenika u januaru 2020. godine.

Tokom ljetnjeg perioda, kada nije bilo ograničenja kretanja stanovništva, trend smanjenja broja zatvorenika se preokrenuo i broj zatvorenika je po;eo da raste u 12 zemalja, odnosno broj zatvorenika je 15. septembra u odnosu 15. jun bio veći.

Konkretno, kada se upoređuju podaci iz 35 zemalja od 15. septembra sa podacima datim 1. januara, primećuje se da je do smanjenja broja zatvorenika došlo u 20 zemalja - više od 4 odsto :

Crna Gora (-21,1%), Francuska (-13,4%), Bugarska (-12,7%), Albanija (-12,5%), Portugal (-12,5%), Italija (-10,8%), Litvanija (-10%), Holandija (-8,8%), Škotska (-8,7%), Luksemburg (-8,4%), Finska (-7,6%), Letonija (-7,1%), Poljska ( -6,8%), Španija (zatvorski sistem Katalonija) (-6,3%), Kipar (-6%), Ceška (-5,6%), Španija (državna uprava) (-5,1%), Engleska i Vels (-4,4%), Slovenija (-4,3%), Srbija (-4%).

Nepromjenjen, stabilan broj zatvorenika bio je u 11 zemalja Azerbejdžan, Belgija, Estonija, Madarska, Lihtenštajn, Republika Moldavija, Monako, Norveška, Rumunija, Slovacka, Severna Irska.

Povećanje broja zatvorenika vidljivo je u četiri zemlje - više od 4 odsto:

Andora (+ 24,5%), Švedska (+ 5,8%), Danska (+ 5,4%) i Grcka (+ 5,2%).

Jedan od faktora koji je doprinjeo smanjenju zatvorske populacije je taj što je 25 zemalja donijelo odluku da otpusti određeni broj zatvorenika kao preventivnu mjeru protiv Kovid-19.

To su Albanija, Andora, Jermenija, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Kipar, Danska, Francuska, Island, Irska, Italija, Lihtenštajn, Luksemburg, Monako, Norveška, Portugal, Srbija, Slovenija, oba zatvorska sistema Španije, Turska, Engleska i Vels, Sjeverna Irska i Škotska.

Ove zemlje su pustile na slobodu najmanje 143.000 zatvorenika u periodu od marta do septembra.

Turska, koja je u januaru bila druga u Evropi po broju zatvorenika, pustila je najviše zatvorenika od gore navedenog broja – gotovo 114.460 zatvorenika, što je činilo 40 odsto ukupnog broja zatvorenika u Turskoj u tom trenutku.

Zemlje koje su takođe pustile na slobodu veći broj zatvorenika da bi spriječile širenje Kovid-19 bile su Katalonija u Španiji (23%), Kipar (23%), Francuska (17%), Portugal (17%), Slovenija (16%) i Norveška (15%).

Slovenija je, međutim, već 15. juna opozvala svoju odluku o oslobađanju zatvorenika tokom prvog mjeseca ograničavanja kretanja.

U Srbiji nije bilo otpuštanja zatvorenika, ali su pritvori bili određivani samo kada je to bilo baš neophodno.

Zatvorski sistem u Srbiji bio je potpuno zatvoren za posjetioce i prije proglašenja pandemije i pod strogim mjerama prevencije kako bi se spriječio ulazak virusa u zatvore.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana