Ko je Dritan Abazović?

G.S.
Ko je Dritan Abazović?

Dritan Abazović, lider građanske koalicije u Crnoj Gori "Crno na bijelo", kojeg mediji u regionu smatraju "najboljom udavačom" pred formiranje nove crnogorske vlade, rođen je u Ulcinju decembra 1985 godine.

Njegova koalicija je na jučerašnjim izborima prema preleminarnim rezultatima osvojila četiri mandata u budućem parlamentu i viđena je kao "jezičak na vagi" za formiranje nove vlade.

Abazović je po nacionalnosti Albanac, diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, gdje je četvorogodišnje studije završio za rekordne dvije i po godine.

Kao student generacije je dobitnik "Zlatne značke" i "Zlatne povelje" tog univerziteta. Magistrirao je na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, a trenutno je doktorand na smjeru političke teorije.

Usavršavao se u inostranstvu, između ostalog, na Univerzitetu u Oslu, Americi, Austriji i Luksemburgu.

Bio je najmlađi i najaktivniji poslanik 25. saziva Skupštine Crne Gore.

Autor je knjige "Kosmopolitska kultura i globalna pravda", kao i desetak naučnih radova u regionalnim i međunarodnim časopisima.

Teme koje izučava vezane su za političku filozofiju, globalizaciju i etiku.

Od srednjoškolskih dana je aktivan u društveno-političkom životu.

Osnivač je Omladinske grupe Helsinškog komiteta za ljudska prava, čiji je fokus djelovanja bilo pomirenje mladih u post-konfliktnim zonama bivše Jugoslavije.

Bio je aktivan u nevladinom sektoru, kao aktivista NVO "Mogul" i "Novi Horizonti". Prije ulaska u parlament, obavljao je funkciju pomoćnika direktora, a kasnije direktora TV "Teuta" u Ulcinju.

Pisac je nekoliko stotina kolumni.

Abazović je inače u svom sinoćnjem obraćanju u izbornom štabu čestitao građanima pobjedu i slobodnu Crnu Goru nakon 30 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana