Ко је Дритан Абазовић?

Г.С.
Ко је Дритан Абазовић?

Дритан Абазовић, лидер грађанске коалиције у Црној Гори "Црно на бијело", којег медији у региону сматрају "најбољом удавачом" пред формирање нове црногорске владе, рођен је у Улцињу децембра 1985 године.

Његова коалиција је на јучерашњим изборима према прелеминарним резултатима освојила четири мандата у будућем парламенту и виђена је као "језичак на ваги" за формирање нове владе.

Абазовић је по националности Албанац, дипломирао је на Факултету политичких наука Универзитета у Сарајеву, гдје је четворогодишње студије завршио за рекордне двије и по године.

Као студент генерације је добитник "Златне значке" и "Златне повеље" тог универзитета. Магистрирао је на Факултету политичких наука у Подгорици, а тренутно је докторанд на смјеру политичке теорије.

Усавршавао се у иностранству, између осталог, на Универзитету у Ослу, Америци, Аустрији и Луксембургу.

Био је најмлађи и најактивнији посланик 25. сазива Скупштине Црне Горе.

Аутор је књиге "Космополитска култура и глобална правда", као и десетак научних радова у регионалним и међународним часописима.

Теме које изучава везане су за политичку филозофију, глобализацију и етику.

Од средњошколских дана је активан у друштвено-политичком животу.

Оснивач је Омладинске групе Хелсиншког комитета за људска права, чији је фокус дјеловања било помирење младих у пост-конфликтним зонама бивше Југославије.

Био је активан у невладином сектору, као активиста НВО "Могул" и "Нови Хоризонти". Прије уласка у парламент, обављао је функцију помоћника директора, а касније директора ТВ "Теута" у Улцињу.

Писац је неколико стотина колумни.

Абазовић је иначе у свом синоћњем обраћању у изборном штабу честитао грађанима побједу и слободну Црну Гору након 30 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана