Junaci iz crtaća su uglavnom žute boje: Postoji odličan razlog zašto je to tako

GS
Junaci iz crtaća su uglavnom žute boje: Postoji odličan razlog zašto je to tako

Boje nam se prikazuju u bezbroj različitih oblika i pojava. Prostim okom čovjek može raspoznati barem 2.000 različitih nijansi, a kombinacija različitih boja stvara nam cjelovitu sliku prostora.

Kad malo bolje razmislimo, većina naših omiljenih crtanih likova je žute boje. Od Simpsona, preko Sunđer Boba Kockalonea, Pikačua, do Minionsa i ptičice Tviti. Jeste li se ikad zapitali zašto?

Prvi razlog je teorija boja, sa kontrastima boje prema boji, svijetlo - tamno, toplo - hladno... Najjači je kontrast čistih boja prvog reda žuto - crveno - plavo. Utisak je zvučan, silovit i određen. Narandžasta, zelena i ljubičasta, slabije po svojoj kromatskoj vrijednosti od žute, crvene i plave daju i slabiji kontrast, dok je utisak koji stvaraju boje trećeg reda još slabiji.

Takođe, jedan od važnijih kontrasta je komplementarni. Dvije svjetlosti obojene komplementarnim bojama pomiješane daju bijelu svjetlost. Stavljene jedna uz drugu, one se međusobno pojačavaju, dok pomješane poništavaju jedna drugu.

Komplementarni parovi su: žuto - ljubičasto, žutonarandžasto - plavoljubičasto, narandžasto - plavo, crvenonarandžasto - plavozeleno, crveno - zeleno, crvenoljubičasto - žutozeleno.

Drugi razlog je RGB model boja. O čemu je riječ? Koristi se u televizijskim serijama i filmovima, a sastoji se od tri primarne boje - crvene (Red), zelene (Green) i plave (Blue). Miješanjem te tri boje dobijaju se sekundarne i tercijarne. Ovaj model je aditivni, svjetlosni model miješanja boja i u tom se modelu žuta zapravo podudara s plavom.

Treći razlog je psihologija boja, na koju naše oči nesvjesno reaguju. Dokazano je da različito reagujemo na određene boje i da one kod nas izazivaju različita emocionalna stanja. Žuta boja nam brzo zapne za oko i povezana je sa srećom i energijom, a i većina dhaltonista prepozna žutu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana