Јунаци из цртаћа су углавном жуте боје: Постоји одличан разлог зашто је то тако

ГС
Јунаци из цртаћа су углавном жуте боје: Постоји одличан разлог зашто је то тако

Боје нам се приказују у безброј различитих облика и појава. Простим оком човјек може распознати барем 2.000 различитих нијанси, а комбинација различитих боја ствара нам цјеловиту слику простора.

Кад мало боље размислимо, већина наших омиљених цртаних ликова је жуте боје. Од Симпсона, преко Сунђер Боба Коцкалонеа, Пикачуа, до Минионса и птичице Твити. Јесте ли се икад запитали зашто?

Први разлог је теорија боја, са контрастима боје према боји, свијетло - тамно, топло - хладно... Најјачи је контраст чистих боја првог реда жуто - црвено - плаво. Утисак је звучан, силовит и одређен. Наранџаста, зелена и љубичаста, слабије по својој кроматској вриједности од жуте, црвене и плаве дају и слабији контраст, док је утисак који стварају боје трећег реда још слабији.

Такође, један од важнијих контраста је комплементарни. Двије свјетлости обојене комплементарним бојама помијешане дају бијелу свјетлост. Стављене једна уз другу, оне се међусобно појачавају, док помјешане поништавају једна другу.

Комплементарни парови су: жуто - љубичасто, жутонаранџасто - плавољубичасто, наранџасто - плаво, црвенонаранџасто - плавозелено, црвено - зелено, црвенољубичасто - жутозелено.

Други разлог је РГБ модел боја. О чему је ријеч? Користи се у телевизијским серијама и филмовима, а састоји се од три примарне боје - црвене (Red), зелене (Green) и плаве (Blue). Мијешањем те три боје добијају се секундарне и терцијарне. Овај модел је адитивни, свјетлосни модел мијешања боја и у том се моделу жута заправо подудара с плавом.

Трећи разлог је психологија боја, на коју наше очи несвјесно реагују. Доказано је да различито реагујемо на одређене боје и да оне код нас изазивају различита емоционална стања. Жута боја нам брзо запне за око и повезана је са срећом и енергијом, а и већина дхалтониста препозна жуту.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана