Fotograf Mirko Marković za “Glas Srpske”: Objektivom čuva bajkovita mjesta

Nevena Reljić
Fotograf Mirko Marković za “Glas Srpske”: Objektivom čuva bajkovita mjesta

BANjALUKA - Fotograf Mirko Marković iz Banjaluke svojim objektivom i istančanim osjećajem za lijepo provodi ljubitelje ove vrste umjetnosti kroz razne dijelove BiH pokazujući sve njene ljepote, uzvišenost i bajkovita mjesta.

Fotoaparat je uzeo u ruke kako bi probudio staru ljubav iz djetinjstva.

- Poslije prvih fotografija koje sam napravio starim telefonom, a kasnije i nekim kompakt fotoaparatom, shvatio sam da je to ono čime želim da se bavim - rekao je Marković.

U okviru kampanje “Doživi Srpsku” u julu je posjetio Nacionalni park “Sutjeska”. Napravio je razne fotografije tokom trodnevne avanture do najvećeg vrha države, te kampovanja na Prijevoru, obilaska jezera Zelengore, odlaska na Volujak i raftinga.

- Vratio sam se pun utisaka, sa željom da ponovo odem. Ljudi su tamo nevjerovatni i imaju ogromnu volju da taj kraj uspije, jer ima ogroman potencijal. Njihovo gostoprimstvo sam doživio veoma emotivno - kazao je Marković.

Ispričao je da je učestvovao i kao jedan od šest influensera iz BiH na InstaChallenge, koji su organizovale Via Dinarica i Via Media Media. Od prošle godine radi i za” Sunwayphot”, brend iz Kine koji proizvodi stative za fotoaparate.

- Prije pola godine sam postao njihov brend ambasador i dobio opremu. Takođe, odnedavno sam i u saradnji sa “FenyuTech” kompanijom koja proizvodi gimbale za fotoaparate za snimanje. Ušao sam i u saradnju sa kompanijom “Kingston Techology”, koja je svjetski poznat brend - naveo je Marković.

Dodao je da je ovo odlična prilika, kako za njega, tako i za ljude u okolini kad vide da su neke veće kompanije zainteresovane za naše fotografe. Sarađuje i sa kompanijom “Hoo Rag” iz Floride.

Sliku Starog mosta u Mostaru “Canon BiH” je proglasio pobjedničkom nedjelje.

Marković smatra da naš turizam ima šansu, ali da sve zavisi od države i njene spremnosti da ulaže u pojedince koji su kreativni i koji hoće da stvaraju.

- Turizam u Banjaluci je nerazvijen. Tvrđava Kastel je iznutra prazna livada. Garantujem da bi BiH mogla biti turistički razvijena kao Švajcarska - istakao je Marković.

Naglasio je da se najljepše slike rađaju kad adrenalin preuzme kontrolu.

- Fotografija je moja zaostavština. Živim i pokušavam sebe izraziti kroz nju. Volim lijepe stvari i zato za svaki grad u koji idem želim da se uklopim u njega i da budem dio tog mjesta. Jednostavno, hoću da osjetim sve oko sebe - zaključio je Marković.

Dron

 Marković je istakao da je nedavno kupio dron koji će mu pomoći u fotografisanju i snimanju iz malo drugačije perspektive.

- Dugo planiram da ga koristim u pronalaženju nekih zanimljivih i skrivenih mjesta. Isprobao sam ga već i ne mogu dočekati da prođe pandemija te da mogu putovati i postizati nove saradnje - kazao je Marković.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana