Фотограф Мирко Марковић за “Глас Српске”: Објективом чува бајковита мјеста

Невена Рељић
Фотограф Мирко Марковић за “Глас Српске”: Објективом чува бајковита мјеста

БАЊАЛУКА - Фотограф Мирко Марковић из Бањалуке својим објективом и истанчаним осјећајем за лијепо проводи љубитеље ове врсте умјетности кроз разне дијелове БиХ показујући све њене љепоте, узвишеност и бајковита мјеста.

Фотоапарат је узео у руке како би пробудио стару љубав из дјетињства.

- Послије првих фотографија које сам направио старим телефоном, а касније и неким компакт фотоапаратом, схватио сам да је то оно чиме желим да се бавим - рекао је Марковић.

У оквиру кампање “Доживи Српску” у јулу је посјетио Национални парк “Сутјеска”. Направио је разне фотографије током тродневне авантуре до највећег врха државе, те камповања на Пријевору, обиласка језера Зеленгоре, одласка на Волујак и рафтинга.

- Вратио сам се пун утисака, са жељом да поново одем. Људи су тамо невјероватни и имају огромну вољу да тај крај успије, јер има огроман потенцијал. Њихово гостопримство сам доживио веома емотивно - казао је Марковић.

Испричао је да је учествовао и као један од шест инфлуенсера из БиХ на InstaChallenge, који су организовале Via Dinarica и Via Media Медиа. Од прошле године ради и за” Sunwayphot”, бренд из Кине који производи стативе за фотоапарате.

- Прије пола године сам постао њихов бренд амбасадор и добио опрему. Такође, однедавно сам и у сарадњи са “FenyuTech” компанијом која производи гимбале за фотоапарате за снимање. Ушао сам и у сарадњу са компанијом “Kingston Techology”, која је свјетски познат бренд - навео је Марковић.

Додао је да је ово одлична прилика, како за њега, тако и за људе у околини кад виде да су неке веће компаније заинтересоване за наше фотографе. Сарађује и са компанијом “Hoo Rag” из Флориде.

Слику Старог моста у Мостару “Canon BiH” је прогласио побједничком недјеље.

Марковић сматра да наш туризам има шансу, али да све зависи од државе и њене спремности да улаже у појединце који су креативни и који хоће да стварају.

- Туризам у Бањалуци је неразвијен. Тврђава Кастел је изнутра празна ливада. Гарантујем да би БиХ могла бити туристички развијена као Швајцарска - истакао је Марковић.

Нагласио је да се најљепше слике рађају кад адреналин преузме контролу.

- Фотографија је моја заоставштина. Живим и покушавам себе изразити кроз њу. Волим лијепе ствари и зато за сваки град у који идем желим да се уклопим у њега и да будем дио тог мјеста. Једноставно, хоћу да осјетим све око себе - закључио је Марковић.

Дрон

 Марковић је истакао да је недавно купио дрон који ће му помоћи у фотографисању и снимању из мало другачије перспективе.

- Дуго планирам да га користим у проналажењу неких занимљивих и скривених мјеста. Испробао сам га већ и не могу дочекати да прође пандемија те да могу путовати и постизати нове сарадње - казао је Марковић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана