Evropska zemlja u kojoj je zabranjeno da se pušta voda u toaletu poslije 22 časa

GS
Evropska zemlja u kojoj je zabranjeno da se pušta voda u toaletu poslije 22 časa

Niko ne može da vas spriječi da iskoristite toalet usred noći. Međutim, nakon obavljanja nužde nemojte da pustite vodu u toaletu. Ili je to barem slučaj ako živite u iznajmljenom stanu s tankim zidovima u Švajcarskoj.

U većini pravilnika za stanare u stambenim zgradama u Švajcarskoj stoji da se treba poštovati kućni red i da se komšije ne smiju uznemiravati u periodu od 22 sata uveče do 7 sati ujutro.

Kućni red zavisi od zgrade do zgrade, a popis zabranjenih aktivnosti varira zavisno od debljine zidova u objektu, broju stanova i profilu stanara.

Na popisu zabranjenih aktivnosti mogu se naći mnogobrojne bučne aktivnosti – na primer građevinski radovi, žurke, sviranje instrumenta ili usisavanje. Ako živite u zgradi s tankim zidovima, to može biti i puštanje vode u toaletu.

Na internetu kruže priče kako je to pravilo o zabrani puštanja vode u toaletu nakon 22 sati urbani mit koji nema mnogo veze sa stvarnošću, a pogotovo ako živite u stanu s više ljudi.

"Kad živite u stanu s više ljudi, morate da pustite vodu u toaletu, inače smrdi toliko da čak i muve počnu da kašlju", našalila se jedna od korisnica na servisu za postavljanje pitanja Quora, koja živi u iznajmljenom stanu u Švajcarskoj te se nadovezala:

"U mojoj zgradi nije dopušteno da se muzika sluša glasno nakon 21 sat, razgovara na telefon osim u hitnim situacijama, proizvodi bilo kakva buka, pustiti pas da glasno laje, uključi mašina za veš i slično. Ali pustiti vodu u toaletu je nužnost."

Popis zabranjenih aktivnosti u stambenoj zgradi obično je naveden u ugovorima o iznajmljivanju stana, a stanari su dužni da ih potpišu i slože se s njima pre nego što se usele. Na taj način niko se ne prisiljava da radi nešto s čime nije prethodno upoznat.

Najbolji način da se objasni situacija s puštanjem vode u toaletu u večernjim satima u Švajcarskoj? Nije protivzakonito puštati vodu u toaletu, ali isto tako nije protivzakonito da agencija za iznajmljivanje stanova u ime vlasnika zgrade stavi takva ograničenja u ugovor o iznajmljivanju i kazni stanare koji se ne pridržavaju pravila, pogotovo u starijim zgradama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana