Европска земља у којој је забрањено да се пушта вода у тоалету послије 22 часа

ГС
Европска земља у којој је забрањено да се пушта вода у тоалету послије 22 часа

Нико не може да вас спријечи да искористите тоалет усред ноћи. Међутим, након обављања нужде немојте да пустите воду у тоалету. Или је то барем случај ако живите у изнајмљеном стану с танким зидовима у Швајцарској.

У већини правилника за станаре у стамбеним зградама у Швајцарској стоји да се треба поштовати кућни ред и да се комшије не смију узнемиравати у периоду од 22 сата увече до 7 сати ујутро.

Кућни ред зависи од зграде до зграде, а попис забрањених активности варира зависно од дебљине зидова у објекту, броју станова и профилу станара.

На попису забрањених активности могу се наћи многобројне бучне активности – на пример грађевински радови, журке, свирање инструмента или усисавање. Ако живите у згради с танким зидовима, то може бити и пуштање воде у тоалету.

На интернету круже приче како је то правило о забрани пуштања воде у тоалету након 22 сати урбани мит који нема много везе са стварношћу, а поготово ако живите у стану с више људи.

"Кад живите у стану с више људи, морате да пустите воду у тоалету, иначе смрди толико да чак и муве почну да кашљу", нашалила се једна од корисница на сервису за постављање питања Qуора, која живи у изнајмљеном стану у Швајцарској те се надовезала:

"У мојој згради није допуштено да се музика слуша гласно након 21 сат, разговара на телефон осим у хитним ситуацијама, производи било каква бука, пустити пас да гласно лаје, укључи машина за веш и слично. Али пустити воду у тоалету је нужност."

Попис забрањених активности у стамбеној згради обично је наведен у уговорима о изнајмљивању стана, а станари су дужни да их потпишу и сложе се с њима пре него што се уселе. На тај начин нико се не присиљава да ради нешто с чиме није претходно упознат.

Најбољи начин да се објасни ситуација с пуштањем воде у тоалету у вечерњим сатима у Швајцарској? Није противзаконито пуштати воду у тоалету, али исто тако није противзаконито да агенција за изнајмљивање станова у име власника зграде стави таква ограничења у уговор о изнајмљивању и казни станаре који се не придржавају правила, поготово у старијим зградама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана