Britanski naučnik upozorio: Idemo u katastrofu

GS
Britanski naučnik upozorio: Idemo u katastrofu

NjUJORK - Razvoj vještačke inteligencije može da dovede čovječanstvo do katastofe - upozorava britanski naučnik Stjuart Rasel.

On u intervjuu listu “Tajms” ocjenjuje da je čovječanstvo “pogriješilo na samom početku, kada nije razmišljalo za šta će ta inteligencija biti potrebna”.

- Moguće je da će super-inteligentne mašine u budućnosti odoljeti pokušajima da ih kontrolišemo - navodi Rasel.

Prema njegovoj procjeni, već se nametnulo pitanje: “Kako održavati moć nad entitetima koji su jači od vas?”

- Ako nemate odgovor, prestanite da istražujete. To je veoma jednostavno rješenje. Ulozi ne mogu biti veći - ako ne kontrolišemo sopstvenu civilizaciju, onda gubimo pravo glasa o našem budućem postojanju - ističe Rasel.

On upozorava da do pojave “univerzalne vještačke inteligencije” - sistema sposobnog da izvrši bilo koji zadatak - može doći u roku od deset godina.

Rasel navodi primjer koji je povezan sa pitanjem klime i napominje da odluka vještačke civilizacije može biti - “da je najbolje da se otarasi ljudi”.

- Ako naučite vještačku inteligenciju da oponaša ljudsko ponašanje, onda je, u suštini, učite da postavlja ljudske ciljeve i slijedi ih. A ljudski ciljevi uključuju svašta.  Možemo samo da zamišljamo kakva katastrofa može biti pojava efikasnih sistema koji bi slijedili takve /ljudske/ ciljeve - objašnjava britanski naučnik.

Ranije je američki milijarder Ilon Mask upozorio da će vještačka inteligencija neizbježno kontrolisati samu sebe, sa potencijalom da uništi čovječanstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana