Британски научник упозорио: Идемо у катастрофу

ГС
Британски научник упозорио: Идемо у катастрофу

ЊУЈОРК - Развој вјештачке интелигенције може да доведе човјечанство до катастофе - упозорава британски научник Стјуарт Расел.

Он у интервјуу листу “Тајмс” оцјењује да је човјечанство “погријешило на самом почетку, када није размишљало за шта ће та интелигенција бити потребна”.

- Могуће је да ће супер-интелигентне машине у будућности одољети покушајима да их контролишемо - наводи Расел.

Према његовој процјени, већ се наметнуло питање: “Како одржавати моћ над ентитетима који су јачи од вас?”

- Ако немате одговор, престаните да истражујете. То је веома једноставно рјешење. Улози не могу бити већи - ако не контролишемо сопствену цивилизацију, онда губимо право гласа о нашем будућем постојању - истиче Расел.

Он упозорава да до појаве “универзалне вјештачке интелигенције” - система способног да изврши било који задатак - може доћи у року од десет година.

Расел наводи примјер који је повезан са питањем климе и напомиње да одлука вјештачке цивилизације може бити - “да је најбоље да се отараси људи”.

- Ако научите вјештачку интелигенцију да опонаша људско понашање, онда је, у суштини, учите да поставља људске циљеве и слиједи их. А људски циљеви укључују свашта.  Можемо само да замишљамо каква катастрофа може бити појава ефикасних система који би слиједили такве /људске/ циљеве - објашњава британски научник.

Раније је амерички милијардер Илон Маск упозорио да ће вјештачка интелигенција неизбјежно контролисати саму себе, са потенцијалом да уништи човјечанство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана