Bregu: Četvrtina mladih nije zaposlena i ne obrazuje se

Srna
Bregu: Četvrtina mladih nije zaposlena i ne obrazuje se

SARAJEVO - Četvrtina mladih na zapadnom Balkanu nije zaposleno, ne obrazuje se i ne osposobljava, rekla je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Bregu je, povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada, istakla da su od ukupnog broja nezaposlenih osoba registrovanih krajem februara, 173.031 mlađi od 24 godine, što je više od 12 odsto, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju.

Ona je podsjetila da je krajem februara ukupan broj registrovanih nezaposlenih osoba u šest ekonomija zapadnog Balkana iznosio više od 1,4 miliona građana, što je u poređenju sa 1,24 miliona u februaru prošle godine povećanje za oko 164.500 ili za oko 13,2 odsto.

“Tu je i odlazak mladih i sposobnih ljudi, poznati demografski izazov za našu regiju”, navodi Bregu.

Ona je naglasila da treba postaviti ambiciozan cilj i pružiti garanciju za mlade na zapadnom Balkanu koja podrazumijeva prilike za zapošljavanje, obrazovanje, usavršavanje ili pripravništvo.

Bregu je dodala da je projekat Savjeta za regionalnu saradnju ESAP dva na zapadnom Balkanu izradio sveobuhvatnu analitičku studiju o zapošljavanju mladih u šest ekonomija regiona, sa šest pojedinačnih mapa puta za politike.

Ona kaže da su u Savjetu za regionalnu saradnju spremni da podrže partnerske vlade u uvođenju garancija i drugih programa za mlade u regiji, koji će donijeti brojnije i bolje prilike za zapošljavanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana