Брегу: Четвртина младих није запослена и не образује се

Срна
Брегу: Четвртина младих није запослена и не образује се

САРАЈЕВО - Четвртина младих на западном Балкану није запослено, не образује се и не оспособљава, рекла је генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу.

Брегу је, поводом 1. маја - Међународног празника рада, истакла да су од укупног броја незапослених особа регистрованих крајем фебруара, 173.031 млађи од 24 године, што је више од 12 одсто, саопштено је из Савјета за регионалну сарадњу.

Она је подсјетила да је крајем фебруара укупан број регистрованих незапослених особа у шест економија западног Балкана износио више од 1,4 милиона грађана, што је у поређењу са 1,24 милиона у фебруару прошле године повећање за око 164.500 или за око 13,2 одсто.

“Ту је и одлазак младих и способних људи, познати демографски изазов за нашу регију”, наводи Брегу.

Она је нагласила да треба поставити амбициозан циљ и пружити гаранцију за младе на западном Балкану која подразумијева прилике за запошљавање, образовање, усавршавање или приправништво.

Брегу је додала да је пројекат Савјета за регионалну сарадњу ЕСАП два на западном Балкану израдио свеобухватну аналитичку студију о запошљавању младих у шест економија региона, са шест појединачних мапа пута за политике.

Она каже да су у Савјету за регионалну сарадњу спремни да подрже партнерске владе у увођењу гаранција и других програма за младе у регији, који ће донијети бројније и боље прилике за запошљавање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана