Biće inicirana saradnja srpskog i britanskog arhiva

Srna
Biće inicirana saradnja srpskog i britanskog arhiva

BEOGRAD - Između Nacionalnog arhiva Velike Britanije i Državnog arhiva Srbije biće inicirana saradnja, izjavio je danas u Beogradu britanski ministar za izvoz Grejem Stjuart.

"Čovječanstvo je danas podijeljeno, a ustanove kao što je Državni arhiv Srbije ne samo da čuvaju istoriju, nego i održavaju veze koje drže čovječanstvo", istakao je Stjuart tokom posjete Državnom arhivu Srbije u Beogradu.

Britanskom ministru su pokazana dokumenta koja svjedoče o diplomatskim, ekonomskim i kulturnim vezama Kneževine i Kraljevine Srbije i Velike Britanije.

Stjuart je iskazao veliko zadovoljstvo što je imao priliku da vidi originalna dokumenta, saopšteno je iz Državnog arhiva Srbije.

On je u knjizi utisaka napisao da je velika privilegija vidjeti mnogo istorijskih dokumenata koji svjedoče o dugoj istoriji odnosa Velike Britanije i Srbije.

"Oduševljen sam što će naš novi trgovinski sporazum slijediti korake našeg prvog iz 1879. godine. Sjećajmo se prošlosti i gradimo novu, bolju budućnost", napisao je Stjuart.

Direktor Arhiva Miroslav Perišić naveo je da je posjeta britanskog ministra ovom arhivu rijedak primjer u političkoj praksi i da je na taj način visoki gost poslao javnosti snažnu poruku o značaju institucija kao što su arhivi.

Perišić je istakao da je ovaj arhiv jedan od međunarodno referentnih, te ocijenio da je "istorija opasna ako se ne razume", i da "put ka saznanju i razumevanju istorije vodi preko dokumenata koja se čuvaju u arhivima".

Britanskom ministru Stjuartu su poklonjene kopije sačuvanih trgovinskih sporazuma koji su sklapani između Srbije i Velike Britanije, a britanskom ambasadoru Šan Meklaud, koja je bila u njegovoj pratnji, poklonjene su kopije Ukaza o postavljenju Jovana Marinovića za prvog diplomatskog predstavnika Srbije u Velikoj Britaniji, kao i prevod srpske himne na engleski sa notama.

Stjuart i Meklaudova imali su priliku da vide ukaze o odlikovanju srpskim i britanskim ordenima, imenovanja diplomatskih predstavnika i njihove izvještaje, molbu Nikole S. Jovanovića - Amerikanca Savjetu Velike škole da drži nastavu engleskog jezika iz 1884. godine.

Tu je i zahvalnost Šekspirovog kluba u Stratfordu na Ejvonu srpskom poslaniku na poklonjenoj srpskoj zastavi povodom proslave Šekspirovog rođenja 1910. godine, kao i Londonski ugovor o miru iz 1913. godine.

Gosti su pogledali i Privremeni trgovinski ugovor između Srbije i Velike Britanije od 3/15. marta 1879. godine, govor Čedomilja Mijatovića, srpskog poslanika u Londonu pod nazivom "Nekoliko predloga za razvoj trgovine između Velike Britanije i Srbije" i dio iz Mijatovićevog izvještaja premijeru Iliji Garašaninu o razgovoru sa britanskim premijerom Gledstonom.

Takođe, Stjuart i Meklaudova imali su priliku da vide i originalni Telegram objave rata Austrougarske Srbiji od 15/28. jula 1914. godine, koji je upisan u Uneskov Međunarodni registar "Sjećanje svijeta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana