Биће иницирана сарадња српског и британског архива

Срна
Биће иницирана сарадња српског и британског архива

БЕОГРАД - Између Националног архива Велике Британије и Државног архива Србије биће иницирана сарадња, изјавио је данас у Београду британски министар за извоз Грејем Стјуарт.

"Човјечанство је данас подијељено, а установе као што је Државни архив Србије не само да чувају историју, него и одржавају везе које држе човјечанство", истакао је Стјуарт током посјете Државном архиву Србије у Београду.

Британском министру су показана документа која свједоче о дипломатским, економским и културним везама Кнежевине и Краљевине Србије и Велике Британије.

Стјуарт је исказао велико задовољство што је имао прилику да види оригинална документа, саопштено је из Државног архива Србије.

Он је у књизи утисака написао да је велика привилегија видјети много историјских докумената који свједоче о дугој историји односа Велике Британије и Србије.

"Одушевљен сам што ће наш нови трговински споразум слиједити кораке нашег првог из 1879. године. Сјећајмо се прошлости и градимо нову, бољу будућност", написао је Стјуарт.

Директор Архива Мирослав Перишић навео је да је посјета британског министра овом архиву риједак примјер у политичкој пракси и да је на тај начин високи гост послао јавности снажну поруку о значају институција као што су архиви.

Перишић је истакао да је овај архив један од међународно референтних, те оцијенио да је "историја опасна ако се не разуме", и да "пут ка сазнању и разумевању историје води преко докумената која се чувају у архивима".

Британском министру Стјуарту су поклоњене копије сачуваних трговинских споразума који су склапани између Србије и Велике Британије, а британском амбасадору Шан Меклауд, која је била у његовој пратњи, поклоњене су копије Указа о постављењу Јована Мариновића за првог дипломатског представника Србије у Великој Британији, као и превод српске химне на енглески са нотама.

Стјуарт и Меклаудова имали су прилику да виде указе о одликовању српским и британским орденима, именовања дипломатских представника и њихове извјештаје, молбу Николе С. Јовановића - Американца Савјету Велике школе да држи наставу енглеског језика из 1884. године.

Ту је и захвалност Шекспировог клуба у Стратфорду на Ејвону српском посланику на поклоњеној српској застави поводом прославе Шекспировог рођења 1910. године, као и Лондонски уговор о миру из 1913. године.

Гости су погледали и Привремени трговински уговор између Србије и Велике Британије од 3/15. марта 1879. године, говор Чедомиља Мијатовића, српског посланика у Лондону под називом "Неколико предлога за развој трговине између Велике Британије и Србије" и дио из Мијатовићевог извјештаја премијеру Илији Гарашанину о разговору са британским премијером Гледстоном.

Такође, Стјуарт и Меклаудова имали су прилику да виде и оригинални Телеграм објаве рата Аустроугарске Србији од 15/28. јула 1914. године, који је уписан у Унесков Међународни регистар "Сјећање свијета".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана