Amerika pruža lažnu nadu Bošnjacima

Veljko Zeljković
Amerika pruža lažnu nadu Bošnjacima

BANjALUKA - Američke diplomate trebalo bi da prestanu sa vršenjem eksperimenata na Balkanu, davanjem lažne nade Bošnjacima koji misle da mogu postati većina u BiH i puste tri naroda da sama odluče kojim putem žele ići.

Kaže ovo za “Glas Srpske” profesor prava Radomir Lukić, komentarišući poruke koje su se posljednjih nekoliko dana mogle čuti sa raznih adresa, a koje se mogu sumirati u jedno - neophodna je revizija Dejtonskog mirovnog sporazuma.    

- Nikakvih promjena Ustava ne treba da bude, jer BiH nikada neće moći da funkcioniše kao unitarna i centralizovana država. Njega ne može mijenjati ni Amerika, ni UN, već samo tri konstitutivna naroda u BiH i to dogovorom - ističe Lukić.

Politički analitičar Dušan Proroković pak smatra da je posjeta ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova Republici Srpskoj potez koji treba da pokaže SAD da će Rusija braniti Dejtonski sporazum.

- Posljednjih dana prisustvujemo eskalaciji najava kako će se Dejton mijenjati. Tu su izjave Madlen Olbrajt, Janoša Bugajskog, Danijela Servera, Eliota Engela, pa sastanak komiteta za spoljne poslove američkog kongresa. Ne možemo se praviti da se ništa ne dešava - rekao je Proroković.

Prema riječima političkog analitičara Dragomira Anđelkovića Dejton je garant stabilnosti BiH, a sve što je protiv njega predstavlja uvod u sukobe.

- Rusija je velika sila i vjerujem da će ona nakon svega još dosljednije podržavati Dejtonski sporazum i biti spremna da priskoči srpskom narodu u pomoć ako bude ugrožen sa bilo čije strane - rekao je Anđelković. 

Lavrov je inače na svojoj “balkanskoj turneji” u nekoliko navrata naglasio da se Rusija protivi bilo kakvoj promjeni Dejtonskog sporazuma, a pogotovo, kako je objasnio, jer te inicijative uglavnom dolaze izvan BiH.

- Rusija je kao garant ovog sporazuma ubijeđena da su narodi u BiH u stanju da samostalno odlučuju o svojoj sudbini - poručio je ministar inostranih poslova Rusije.

Tako nešto ne misli zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Metju Palmer, koji je juče izjavio da su ipak neophodne izmjene Ustava, kako bi BiH konačno počela da funkcioniše.

- Reforme su neophodne. To će zasigurno zahtijevati u nekom trenutku i izmjenu Ustava i izmjene struktura vlasti u BiH - naveo je Palmer.

Njegova izjava bila je na fonu sličnih koje su se mogle čuti na konferenciji koja je održana u Zagrebu pod imenom - “Kako dalje - 25 godina nakon Dejtona?”, ali i na panelu o zapadnom Balkanu održanom u Vašingtonu, oficijelno nazvanom “saslušanje” u Odboru za spoljne poslove američkog Kongresa.

Bivši američki državni sekretar Medlin Olbrajt tom prilikom izjavila je kako “Dejton nije sredstvo kojim se BiH može upravljati, te da ga treba revidirati”, dok je politički analitičar i bošnjački lobista Danijel Server izrazio mišljenje da kantoni i entiteti, kao i etnički veto i ograničenja, treba da nestanu. I američki ambasador u BiH Erik Nelson rekao je da se postojeći sporazum mora unaprijediti, jer, kako je istakao, namjera nije nikada bila da on bude vječan.

Les: Bez pritisaka

Timoti Les sa Univerziteta Kembridž smatra da Bajdenova administracija u narednom periodu ipak neće vršiti nikakve pritiske da se promijeni Ustav BiH, jer, kako je istakao, SAD je potrebna pomoć Srbije u rješavanju statusa Kosova.

 - Palmerove i slične poruke su ograničenog kapaciteta. Sve što će Bajden uraditi jeste da spriječi raspad BiH, što nije ništa novo - kaže Les.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana