Америка пружа лажну наду Бошњацима

Вељко Зељковић
Америка пружа лажну наду Бошњацима

БАЊАЛУКА - Америчке дипломате требало би да престану са вршењем експеримената на Балкану, давањем лажне наде Бошњацима који мисле да могу постати већина у БиХ и пусте три народа да сама одлуче којим путем желе ићи.

Каже ово за “Глас Српске” професор права Радомир Лукић, коментаришући поруке које су се посљедњих неколико дана могле чути са разних адреса, а које се могу сумирати у једно - неопходна је ревизија Дејтонског мировног споразума.    

- Никаквих промјена Устава не треба да буде, јер БиХ никада неће моћи да функционише као унитарна и централизована држава. Њега не може мијењати ни Америка, ни УН, већ само три конститутивна народа у БиХ и то договором - истиче Лукић.

Политички аналитичар Душан Пророковић пак сматра да је посјета министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова Републици Српској потез који треба да покаже САД да ће Русија бранити Дејтонски споразум.

- Посљедњих дана присуствујемо ескалацији најава како ће се Дејтон мијењати. Ту су изјаве Мадлен Олбрајт, Јаноша Бугајског, Данијела Сервера, Елиота Енгела, па састанак комитета за спољне послове америчког конгреса. Не можемо се правити да се ништа не дешава - рекао је Пророковић.

Према ријечима политичког аналитичара Драгомира Анђелковића Дејтон је гарант стабилности БиХ, а све што је против њега представља увод у сукобе.

- Русија је велика сила и вјерујем да ће она након свега још досљедније подржавати Дејтонски споразум и бити спремна да прискочи српском народу у помоћ ако буде угрожен са било чије стране - рекао је Анђелковић. 

Лавров је иначе на својој “балканској турнеји” у неколико наврата нагласио да се Русија противи било каквој промјени Дејтонског споразума, а поготово, како је објаснио, јер те иницијативе углавном долазе изван БиХ.

- Русија је као гарант овог споразума убијеђена да су народи у БиХ у стању да самостално одлучују о својој судбини - поручио је министар иностраних послова Русије.

Тако нешто не мисли замјеник помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Метју Палмер, који је јуче изјавио да су ипак неопходне измјене Устава, како би БиХ коначно почела да функционише.

- Реформе су неопходне. То ће засигурно захтијевати у неком тренутку и измјену Устава и измјене структура власти у БиХ - навео је Палмер.

Његова изјава била је на фону сличних које су се могле чути на конференцији која је одржана у Загребу под именом - “Како даље - 25 година након Дејтона?”, али и на панелу о западном Балкану одржаном у Вашингтону, официјелно названом “саслушање” у Одбору за спољне послове америчког Конгреса.

Бивши амерички државни секретар Медлин Олбрајт том приликом изјавила је како “Дејтон није средство којим се БиХ може управљати, те да га треба ревидирати”, док је политички аналитичар и бошњачки лобиста Данијел Сервер изразио мишљење да кантони и ентитети, као и етнички вето и ограничења, треба да нестану. И амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон рекао је да се постојећи споразум мора унаприједити, јер, како је истакао, намјера није никада била да он буде вјечан.

Лес: Без притисака

Тимоти Лес са Универзитета Кембриџ сматра да Бајденова администрација у наредном периоду ипак неће вршити никакве притиске да се промијени Устав БиХ, јер, како је истакао, САД је потребна помоћ Србије у рјешавању статуса Косова.

 - Палмерове и сличне поруке су ограниченог капацитета. Све што ће Бајден урадити јесте да спријечи распад БиХ, што није ништа ново - каже Лес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана