Zima zaustavlja prodor migranata

Vedrana Kulaga
Zima zaustavlja prodor migranata

Banjaluka, Sarajevo - Dnevni priliv ilegalnih migranata u BiH je uvećan posljednjih dana, a procjene pokazuju da će taj trend potrajati do dolaska hladnijih dana, uz upozorenje da među njima vjerovatno još ima i onih sa sumnjivim i opasnim namjerama.

Na mogućnost novog, jačeg migrantskog talasa, sličnog kao 2015. godine, u utorak su upozorile i ključne države EU. Ministri unutrašnjih poslova EU sastali su se u Luksemburgu radi razgovora o migracijama jer je Grčka, kako su potvrdili, ponovo postala glavni ulaz ka Evropi za izbjeglice od rata i siromaštva na Bliskom istoku, u Aziji i Africi.

Pojedini federalni mediji objavili su juče, pozivajući se na nezvanične izvore, da 1.000 migranata čeka pred istočnom granicom BiH, te da ih se dnevno na stotine odvrati od ulaska u zemlju, ali do zaključenja ovog broja iz Granične policije BiH nisu stigli odgovori na pitanja “Glasa Srpske” da li je to tačno.

To juče nije mogao da potvrdi ni ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić, koji, s druge strane, očekuje da će dolaskom zime biti smanjen broj ilegalnih migranata koji ulaze u BiH.

- Sigurno da će dolaskom zimskih dana biti smanjen broj migranata i ruta će biti u najvećoj mjeri privremeno zaustavljena. Drastično povećanje se ne očekuje, a u kojoj mjeri će se moći spriječiti njihov dolazak, vidjećemo - rekao je Mektić.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić kazao je juče za “Glas Srpske” da ni oni nisu dobili od Granične policije BiH podatke koji su istaknuti u javnosti, ali je naglasio da sve više migranata pokušava da uđe u BiH.

- Taj broj se uvijek povećava prije dolaska lošijeg vremena. Prosjek je bio oko 135, sada je između 150 i 160 dnevno - rekao je Ujić i ponovio da oni ne žele da ostanu u Salakovcu i azilantskom centru, već odlaze prema Unsko-sanskom kantonu.

Bojazan da je BiH postala možda jedina “balkanska ruta” za nelegalne migrante i da većina preko Bihaća želi da pređe u Hrvatsku, izrazio je juče ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač na panelu o regionalnoj bezbjednosti koji je održan u Beogradu. Podsjetio je na stav institucija Srpske da na njenom području ne mogu biti pravljeni prihvatni centri. Upozorio je da je u Unsko-sanskom kantonu, sa centrom u Bihaću, između 5.000 i 6.000 migranata koji prave probleme i krivična djela, a raste i njihova agresivnost. Mnogi od migranata, kako je istakao, imaju “skrivene identitete” koje je teško utvrditi.

- Prilikom kontrole da li imaju oružje, provjere dokumenata i slično, policija Srpske je kod mnogih utvrdila da na tijelu imaju rane koje govore da su bili na ratištu na Bliskom istoku - kazao je Lukač i dodao da je mahom riječ o mladima, vojno sposobnim, starosti od 20 do 30 godina.

Ova kriza se neće, kazao je, brzo završiti, navodeći da je među migrantima koji su prošli kroz Srbiju i BiH bio i značajan broj terorista.

- Među njima su bili i oni koji su izvršili terorističke akte u Parizu - rekao je Lukač, dodavši da sigurno ima i onih koji po zadatku idu prema Evropi.

Smatra da je vijekovima prisutna težnja islama da pokori Evropu, te da nisu nikada uspjeli puškom, ali da sada to rade bez ijednog metka.

“Vučijak”

Dragan Mektić je, govoreći o zatvaranju prihvatnog centra “Vučijak” kod Bihaća, podsjetio da je nedavno na sastanku u Briselu dogovoreno da se taj migrantski centar mora zatvoriti, ali da se prethodno mora naći nova lokacija, što će biti teško. Operativni štab za pitanje migracija u BiH je na posljednjem sastanku zauzeo stav da BiH ne želi biti “hot spot” za ilegalne migrante.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana