Зима зауставља продор миграната

Ведрана Кулага
Зима зауставља продор миграната

Бањалука, Сарајево - Дневни прилив илегалних миграната у БиХ је увећан посљедњих дана, а процјене показују да ће тај тренд потрајати до доласка хладнијих дана, уз упозорење да међу њима вјероватно још има и оних са сумњивим и опасним намјерама.

На могућност новог, јачег мигрантског таласа, сличног као 2015. године, у уторак су упозориле и кључне државе ЕУ. Министри унутрашњих послова ЕУ састали су се у Луксембургу ради разговора о миграцијама јер је Грчка, како су потврдили, поново постала главни улаз ка Европи за избјеглице од рата и сиромаштва на Блиском истоку, у Азији и Африци.

Поједини федерални медији објавили су јуче, позивајући се на незваничне изворе, да 1.000 миграната чека пред источном границом БиХ, те да их се дневно на стотине одврати од уласка у земљу, али до закључења овог броја из Граничне полиције БиХ нису стигли одговори на питања “Гласа Српске” да ли је то тачно.

То јуче није могао да потврди ни министар безбједности БиХ у техничком мандату Драган Мектић, који, с друге стране, очекује да ће доласком зиме бити смањен број илегалних миграната који улазе у БиХ.

- Сигурно да ће доласком зимских дана бити смањен број миграната и рута ће бити у највећој мјери привремено заустављена. Драстично повећање се не очекује, а у којој мјери ће се моћи спријечити њихов долазак, видјећемо - рекао је Мектић.

Директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић казао је јуче за “Глас Српске” да ни они нису добили од Граничне полиције БиХ податке који су истакнути у јавности, али је нагласио да све више миграната покушава да уђе у БиХ.

- Тај број се увијек повећава прије доласка лошијег времена. Просјек је био око 135, сада је између 150 и 160 дневно - рекао је Ујић и поновио да они не желе да остану у Салаковцу и азилантском центру, већ одлазе према Унско-санском кантону.

Бојазан да је БиХ постала можда једина “балканска рута” за нелегалне мигранте и да већина преко Бихаћа жели да пређе у Хрватску, изразио је јуче министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач на панелу о регионалној безбједности који је одржан у Београду. Подсјетио је на став институција Српске да на њеном подручју не могу бити прављени прихватни центри. Упозорио је да је у Унско-санском кантону, са центром у Бихаћу, између 5.000 и 6.000 миграната који праве проблеме и кривична дјела, а расте и њихова агресивност. Многи од миграната, како је истакао, имају “скривене идентитете” које је тешко утврдити.

- Приликом контроле да ли имају оружје, провјере докумената и слично, полиција Српске је код многих утврдила да на тијелу имају ране које говоре да су били на ратишту на Блиском истоку - казао је Лукач и додао да је махом ријеч о младима, војно способним, старости од 20 до 30 година.

Ова криза се неће, казао је, брзо завршити, наводећи да је међу мигрантима који су прошли кроз Србију и БиХ био и значајан број терориста.

- Међу њима су били и они који су извршили терористичке акте у Паризу - рекао је Лукач, додавши да сигурно има и оних који по задатку иду према Европи.

Сматра да је вијековима присутна тежња ислама да покори Европу, те да нису никада успјели пушком, али да сада то раде без иједног метка.

“Вучијак”

Драган Мектић је, говорећи о затварању прихватног центра “Вучијак” код Бихаћа, подсјетио да је недавно на састанку у Бриселу договорено да се тај мигрантски центар мора затворити, али да се претходно мора наћи нова локација, што ће бити тешко. Оперативни штаб за питање миграција у БиХ је на посљедњем састанку заузео став да БиХ не жели бити “хот спот” за илегалне мигранте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана