Višković: Komisije za stradanje Srba u Podrinju i Sarajevu posao privode kraju

Srna
Višković: Komisije za stradanje Srba u Podrinju i Sarajevu posao privode kraju

BRATUNAC - Međunarodne ekspertske komisije koje su imale zadatak da istraže stradanje Srba u Podrinju i stradanje Srba u Sarajevu privode kraju posao i u narednih mjesec-dva trebalo bi da predstave konačan izvještaj, izjavio je danas u Bratuncu predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Višković je podsjetio da je Vlada prije godinu dana formirala dvije međunarodne ekspertske komisije - za utvrđivanje stradanja Srba u i oko Srebrenici i za stradanje Srba u Sarajevu.

"Posao privode kraju i očekujemo da u narednih mjesec do dva dana imamo konačan izveštaj koji će biti štampan na nekoliko svjetskih jezika", rekao je Višković novinarima.

On je istakao da Vlada Srpske na taj način želi da istinu o stradanju Srba u Podrinju i Sarajevu približi međunarodnoj zajednici i istoričarima koji će, kada jednog dana budu pisali o ovim događajima, imati jasne dokaze da nije istina samo ono što navodi jedna strana.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je danas u Bratuncu da mora biti procesuiran svako ko je odgovoran za i samo jednu žrtvu koja se dogodila na prostoru Podrinja, jer se rizikuje da se ponovi ono što je bilo u prošlosti.

Savčić je istakao da bez utvrđivanja istine i sankcija za sve odgovorne nema mira jer se rizikuje da se ponovi ono što je bilo u bližoj i daljoj prošlosti.

“Mi šaljemo jasnu poruku mira, želimo mir, ali smo jasni i opredijeljeni da ćemo odlučno braniti ono što je krvlju stvoreno”, zaključio je Savčić.

Prema njegovim riječima, prošao je period kada je Drina bila mutna i krvava i došlo je vrijeme da ona bude prirodno čista, bistra i lijepa, a da bi takva bila mora se dokazati istina za sve ono što događalo na tom području u vrijeme posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

Srbija će uvijek biti uz srpski narod u Republici Srpskoj, poručio je danas u Bratuncu državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Zoran Antić.

Antić je u ime Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije odao poštu stradalim srpskim civilima u srednjem Podrinju i u izjavi novinarima podsjetio da je na ovom području oko 3.500 Srba zvjerski i mučenički pobijeno.

“Ti ljudi su pobijeni u stravičnim aktivnostima muslimanskih snaga i to možemo u 19. i 20. veku nazvati produženim genocidom na ovim prostorima”, rekao je Antić.

On je ukazao i na druga stratišta na kojima su Srbi ubijani - od južne i centralne Srbije, Mačve, Korduna, Banije, Like, Podrinja, što je svake godine podsjetnik koliko su krvi prolili Srbi za slobodu.

“Želja mi je da ne obilježavamo samo ovakve stvari nego da i neki drugi događaji od istorijske važnosti oslobodilačkih ratova Srbije zauzmu važna mjesta u našim kalendarima”, dodao je Antić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana