Вишковић: Комисије за страдање Срба у Подрињу и Сарајеву посао приводе крају

Срна
Вишковић: Комисије за страдање Срба у Подрињу и Сарајеву посао приводе крају

БРАТУНАЦ - Међународне експертске комисије које су имале задатак да истраже страдање Срба у Подрињу и страдање Срба у Сарајеву приводе крају посао и у наредних мјесец-два требало би да представе коначан извјештај, изјавио је данас у Братунцу предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Вишковић је подсјетио да је Влада прије годину дана формирала двије међународне експертске комисије - за утврђивање страдања Срба у и око Сребреници и за страдање Срба у Сарајеву.

"Посао приводе крају и очекујемо да у наредних мјесец до два дана имамо коначан извештај који ће бити штампан на неколико свјетских језика", рекао је Вишковић новинарима.

Он је истакао да Влада Српске на тај начин жели да истину о страдању Срба у Подрињу и Сарајеву приближи међународној заједници и историчарима који ће, када једног дана буду писали о овим догађајима, имати јасне доказе да није истина само оно што наводи једна страна.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је данас у Братунцу да мора бити процесуиран свако ко је одговоран за и само једну жртву која се догодила на простору Подриња, јер се ризикује да се понови оно што је било у прошлости.

Савчић је истакао да без утврђивања истине и санкција за све одговорне нема мира јер се ризикује да се понови оно што је било у ближој и даљој прошлости.

“Ми шаљемо јасну поруку мира, желимо мир, али смо јасни и опредијељени да ћемо одлучно бранити оно што је крвљу створено”, закључио је Савчић.

Према његовим ријечима, прошао је период када је Дрина била мутна и крвава и дошло је вријеме да она буде природно чиста, бистра и лијепа, а да би таква била мора се доказати истина за све оно што догађало на том подручју у вријеме посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата.

Србија ће увијек бити уз српски народ у Републици Српској, поручио је данас у Братунцу државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије Зоран Антић.

Антић је у име Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Србије одао пошту страдалим српским цивилима у средњем Подрињу и у изјави новинарима подсјетио да је на овом подручју око 3.500 Срба звјерски и мученички побијено.

“Ти људи су побијени у стравичним активностима муслиманских снага и то можемо у 19. и 20. веку назвати продуженим геноцидом на овим просторима”, рекао је Антић.

Он је указао и на друга стратишта на којима су Срби убијани - од јужне и централне Србије, Мачве, Кордуна, Баније, Лике, Подриња, што је сваке године подсјетник колико су крви пролили Срби за слободу.

“Жеља ми је да не обиљежавамо само овакве ствари него да и неки други догађаји од историјске важности ослободилачких ратова Србије заузму важна мјеста у нашим календарима”, додао је Антић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана