Velibor Milivojević, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća grada na Neretvi: BiH nije potreban slučaj “Mostar”

Vedrana Kulaga Simić
Velibor Milivojević, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća grada na Neretvi: BiH nije potreban slučaj “Mostar”

Život u BiH treba da se zasniva na razgovoru onih koji žive u njoj, a pravo svih je da budu birani. Ne želim da odstupim od ideje da grad Mostar bude svijetli primjer i da se o “mostarizaciji”, na kraju, govori u dobrom, a ne u lošem kontekstu, kao donedavno.

Istakao je to za “Glas Srpske” zamjenik predsjednika mostarskog Gradskog vijeća Velibor Milivojević (SNSD), podsjećajući da su u Mostaru, nakon dugih osam godina, lani održani lokalni izbori te da je dogovor o tome zapravo bio preteča razgovora koji je trebalo da dovedu do kompletnih izmjena Izbornog zakona.

- BiH nije potreban slučaj “Mostar” i nadam se da će Mostar, od sada pa ubuduće, sprovoditi izbore kada i ostali u BiH - poručio je Milivojević.

GLAS: Grad na Neretvi posjetili su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i poslanik SNSD-a Sanja Vulić. O čemu je razgovarano?

MILIVOJEVIĆ: Otvorene su mnoge teme koja se tiču srpske zajednice u Mostaru, ali i podvučeno šta je cilj Srpske. Preneseno nam je da tražimo samo što je napisano u Dejtonu te da se život u BiH zasniva na razgovoru. Prvi put smo sumirali sve što smo uradili kao stranka i šta treba da radimo u narednom periodu. SNSD je vodeća politička stranka i jedina koja može da okupi srpsku zajednicu. Imamo odbornika u Mostaru, ali ima drugih problema koji su se otvorili i gdje nismo zadovoljni djelovanjem ostalih subjekata sa kojima smo u nekoj vrsti dogovora, koaliciji - rekao je Milivojević.

GLAS: Koji su to problemi na lokalnom nivou?

MILIVOJEVIĆ: Srbi su najmalobrojniji narod u Mostaru. Od prijeratnih oko 30.000, prema posljednjem popisu je ispod 4.500. Naša zajednica je dosta toga izgubila u brojnosti, a to se odrazilo i na uticaj. Pokušavamo da se izborima za položaj srpske zajednice i sva zagarantovana prava Ustavom, a to je da imamo pravo na određen broj zaposlenih u gradskim ustanovama.

GLAS: Šta vam je rečeno?

MILIVOJEVIĆ: Da istrajemo, zajedno usaglašavamo lokalne politike i da budemo na fonu politike SNSD-a koja u ovom trenutku najviše štiti interese srpskog naroda, a ne na uštrb drugih.

GLAS: Najavljeni su i konkretni projekti na terenu?

MILIVOJEVIĆ: Razmatrali smo pravce budućeg djelovanja i šta bi moglo da bude osnovno što možemo uraditi za srpsku zajednicu, kroz politički rad i zapošljavanje Srba u gradskoj upravi i gradskim preduzećima te na kantonalnom nivou. Osvrnuli smo se na ono što možemo pokrenuti sami, osnovati i kroz produktivan rad zaposliti naše ljude. Bilo je razgovora o agrarno-veterinarskom centru, srpskom kulturnom centru, gradnji vrtića i drugim potezima koji bi nas u svakom segmentu života u Mostaru osnažili. Imamo podršku vlasti Republike Srpske i Srbije, a to se vidi kroz kapitalne projekte koji su urađeni i finansijsku pomoć u obnovi i razvoju. Međutim, važna nam je veoma politička podrška. I ovaj dolazak nosi veliku poruku da, iako smo mali u Mostaru, nismo u BiH. Sigurno je da imamo naša prava i da ih koristimo kako Ustav nalaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana