Велибор Миливојевић, замјеник предсједника Градског вијећа града на Неретви: БиХ није потребан случај “Мостар”

Ведрана Кулага Симић
Велибор Миливојевић, замјеник предсједника Градског вијећа града на Неретви: БиХ није потребан случај “Мостар”

Живот у БиХ треба да се заснива на разговору оних који живе у њој, а право свих је да буду бирани. Не желим да одступим од идеје да град Мостар буде свијетли примјер и да се о “мостаризацији”, на крају, говори у добром, а не у лошем контексту, као донедавно.

Истакао је то за “Глас Српске” замјеник предсједника мостарског Градског вијећа Велибор Миливојевић (СНСД), подсјећајући да су у Мостару, након дугих осам година, лани одржани локални избори те да је договор о томе заправо био претеча разговора који је требало да доведу до комплетних измјена Изборног закона.

- БиХ није потребан случај “Мостар” и надам се да ће Мостар, од сада па убудуће, спроводити изборе када и остали у БиХ - поручио је Миливојевић.

ГЛАС: Град на Неретви посјетили су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и посланик СНСД-а Сања Вулић. О чему је разговарано?

МИЛИВОЈЕВИЋ: Отворене су многе теме која се тичу српске заједнице у Мостару, али и подвучено шта је циљ Српске. Пренесено нам је да тражимо само што је написано у Дејтону те да се живот у БиХ заснива на разговору. Први пут смо сумирали све што смо урадили као странка и шта треба да радимо у наредном периоду. СНСД је водећа политичка странка и једина која може да окупи српску заједницу. Имамо одборника у Мостару, али има других проблема који су се отворили и гдје нисмо задовољни дјеловањем осталих субјеката са којима смо у некој врсти договора, коалицији - рекао је Миливојевић.

ГЛАС: Који су то проблеми на локалном нивоу?

МИЛИВОЈЕВИЋ: Срби су најмалобројнији народ у Мостару. Од пријератних око 30.000, према посљедњем попису је испод 4.500. Наша заједница је доста тога изгубила у бројности, а то се одразило и на утицај. Покушавамо да се изборима за положај српске заједнице и сва загарантована права Уставом, а то је да имамо право на одређен број запослених у градским установама.

ГЛАС: Шта вам је речено?

МИЛИВОЈЕВИЋ: Да истрајемо, заједно усаглашавамо локалне политике и да будемо на фону политике СНСД-а која у овом тренутку највише штити интересе српског народа, а не на уштрб других.

ГЛАС: Најављени су и конкретни пројекти на терену?

МИЛИВОЈЕВИЋ: Разматрали смо правце будућег дјеловања и шта би могло да буде основно што можемо урадити за српску заједницу, кроз политички рад и запошљавање Срба у градској управи и градским предузећима те на кантоналном нивоу. Осврнули смо се на оно што можемо покренути сами, основати и кроз продуктиван рад запослити наше људе. Било је разговора о аграрно-ветеринарском центру, српском културном центру, градњи вртића и другим потезима који би нас у сваком сегменту живота у Мостару оснажили. Имамо подршку власти Републике Српске и Србије, а то се види кроз капиталне пројекте који су урађени и финансијску помоћ у обнови и развоју. Међутим, важна нам је веома политичка подршка. И овај долазак носи велику поруку да, иако смо мали у Мостару, нисмо у БиХ. Сигурно је да имамо наша права и да их користимо како Устав налаже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана