Udruženje "Istočna alternativa" podnijelo krivičnu prijavu protiv Incka

Srna
Udruženje "Istočna alternativa" podnijelo krivičnu prijavu protiv Incka

SREBRENICA- Predsjednik Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske Vojin Pavlović podnio je danas Osnovnom sudu u Srebrenici krivičnu prijavu protiv visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka zbog njegove najave nametanja zakona o zabrani negiranja genocida, čime, kako je navedeno, krši Ustav i zakone BiH.

Pavlović je rekao da najavljenim nametanjem tog zakona Incko "čini jedan od najvećih zločina - zločin protiv mira".

U prijavi za pokretanje krivične tužbe protiv Incka traži se da nadležni organi sprovedu istragu i utvrde ko stoji iza nametanja tog zakona i da odgovara po međunarodnim zakonima za izazivanje sukoba.

"Istočna alternativa" traži i preispitivanje Inckovog odnosa i prećutnog odobravanja djelovanju terorističkih islamističkih organizacija u BiH koje siju smrt u Evropi i svijetu.

U prijavi se od pravosuđa traži da sasluša Incka u vezi sa prikrivanjem dokaza o zločinima koje su mudžahedini počinili nad srpskim narodom od 1992. do 1995.godine.

"Istočna alternativa" zahtijeva da pravosuđe što hitnije sprovede istragu zbog stalnog pritiska OHR-a na Republiku Srpsku i da Incko sa saradnicima bude proglašen nepoželjnom osobom u Srpskoj i BiH, a da se sredstva za rad OHR-a usmjere za borbu protiv "kovida-19".

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nedavno je najavio da je spreman da nemetne zakon o zabrani negiranja genocida ukoliko ne bude usvojen do 11. jula naredne godine.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana